Hva er best, frosne eller ferske grønnsaker?

Grønnsaker er sammen med frukt kroppens viktigste kilde til vitaminer og mineraler. Men er du en av dem som trodde ferske grønnsaker var det sunneste? spør Klikk.

- Grønnsaker er levende materiale som fortsetter å tære på seg selv etter innhøsting. Hvor mye de taper seg i næringsverdi, avhenger av en rekke faktorer, som blant annet lagringsforhold og hvor lang tid det tar fra jord til bord, sier Pernille Baardseth, teknologisk ernæringsfysiolog ved matforskningsinstituttet Nofima.
På vinteren og våren importerer Norge naturlig nok det meste av sine ferske grønnsaker, og import betyr blant annet lengre reisevei og lagring under varierende forhold.

- Til forskjell blir fabrikkfryste grønnsaker høstet ved rett modenhet, varmebehandlet og fryst innen 24 timer. Da beholdes næringsstoffene, selv om grønnsakene har lang holdbarhet, sier Baardseth. Dersom det går kort tid fra grønnsakene høstes til de spises, har ferske grønnsaker om sommeren mest næringsstoffer.
Men på vinteren og våren er det sunnere å spise dem fryst.