Suppe

Gulrot- og ingefærsuppe

6  gulrøtter

4 poteter

0.5 sellerirot (liten)

1,5 løk

4 hvitløksfedd (eller en hel kinesisk hvitløk)

3 ss olje

12  dl grønnsakskraft (kan også bruke kylling- eller kalvekraft!)

2 ss fersk ingefær
 

2 ss fersk koriander

2 dl creme fraiche

* Skrell gulrøtter, poteter og sellerirot og del dem i små biter. 
* Skrell løk og hvitløk og finhakk dem. 
* Fres alt sammen i olje.
* Tilsett kraften og grønnsakene koke til de er møre (20 - 25 minutter)
* Mens grønnsakene koker skreller du ingefær og deler den i småbiter.
* Når grønnsakene er ferdigkokte tilsetter du ingefær og koriander og moser alt til en glatt suppe med     stavmikser, blender eller foodprocessor.
* Rør inn creme fraiche og smak til med salt og pepper. 

Hvis du liker litt sterk mat er det kjempegodt med litt finhakket fersk chili eller et godt dryss med cayennepepper til!

* Serveres med godt brød ved siden av. 

Vel bekomme og lykke til! 

Ertesuppe med grillet kamskjell

Farger er ofte innbydene når du skal kaste deg over en rett. Denne halvgrove ertesuppen vil vi anbefale på det varmeste. Den er lett å lage, det tar ikke lang tid og den smaker fortreffelig.

Ingridienser

Instruksjoner

  1. Suppen - Koke løk, hvitløk og poteter møre under lokk i buljong (ca 20 min) Tilsett ertene og koke videre uten lokk i 8-10 minutter. Rør inn mynte og salat i suppen. Så kjører du den glatt med en stavmikser.  Det gjør ingen ting om suppen er litt grov i konsistensen. Smak til med salt og pepper.
  2. Kamskjell -  Smelt smør i en grillpanne eller vanlig stekepanne. Stek kamskjellene gyldne i det brune (ikke brente) smøret i ca 1 min på hver side. Ha den varme suppen i en skål og legg ett kamskjell oppi. Pynt gjerne litt ekstra med mynteblader
  3. Drikke Champagne eller musserende vin er en super match til denne suppen. Gjerne en Cava eller champagne som har fin fylde, frisk og fuktig. For eksempel en Juve y Campus Reserva de la Familia Gran Reserva Brut Nature 2007.

Rekekraft til fiskesuppe

Spist reker? Husk at du kan bruke rekeskallet til å lage digg kraft til fremtidig fiskesuppe - det går superfort og løfter suppa til et helt nytt nivå!

Skall av ca 500g reker
1 løk eller 2 sjalottløk, finhakkes
1 gulrot, grovhakket
Grovhakket persille, eller andre urter

Smelt ca 1ss godt smør, og surr løk + gulrot + urter i noen minutter. Tilsett rekeskallet og surr videre i 5-7 min. Tilsett kaldt vann til det dekker skallet, ca 1 liter. Det er viktig at vannet du tilsetter er kaldt, da dette etter sigende trekker ut mer smak. Du kan også tilsette litt sitron. Kok opp og la småkoke i 20 min. Jeg pleier å smake av med litt salt helt til slutt.

Sil kraften og frys ned, med mindre du har planer om å bruke med en gang. 

Ikke tid til å lage kraft med en gang? Putt rekeskallet i en pose og frys det ned. Det samme kan du gjøre med grønnsaksskrell som egner seg til kraft.
Anette Slettbakk Garpestad
 

Løksuppe

Takker for medlemskapet i denne gruppen. Å titulere meg selv som en av norges beste kokker blir helt feil, men deler likevel en oppskrift med dere i mitt første innlegg. Løksuppe! Høsten er i anmarsj, og da er det godt med noe å varme seg på.

Dette er forøvrig en oppskrift for å gjøre to personer stapp mette, så doble eller tredoble den gjerne.

Oppskriften til guttungen på 16 og meg,- jeg lagde litt ekstra mye,- ble som følger:

- fire store løk i tynne skiver
- to sjalottløk i tynne skiver
- to fedd hvitløk, knust med flatsiden av en kniv og deretter finhakket
- solsikkeolje til steking/varming av løken
- en liter vann med tre kjøttbuljongterninger
- timian, rosmarin og paprikapulver,- brukte en halv teskje av hver
- to laurbærblad
- to loffskiver eller et par dager gamle brødskiver uten skorpe
- masse ost
(Skal forøvrig doble mengden hvitløk neste gang....).

Varmet en god del olje i stekepannen. Bryteren min går fra 0 til seks, og jeg satte den til 4 under oppvarmingen og deretter til 1 når jeg tilsatte alt av løk.
Lot dette stå og godgjøre seg i nesten 30 min. på SVAK varme,- bare såvidt at jeg hørte løken "hvisket",- ikke freste. Rørte om et par ganger. Den skal bare bli "blank", og ikke ta farge.

Kokte opp vann med buljongterninger og krydderet, tilsatte løken i kjelen og la oppi laurbærbladene. Lot dette putre i ca. 40 min. og smakte til med salt og pepper.

Gjorde ren stekepannen, og tørr-ristet loffskivene til de ble litt brune.

Satt stekeovnen på 250 grader, plukket ut laurbærbladene av kjelen, og øste suppen over i to ildfaste suppeskåler.
La deretter loffskivene på toppen og på med masse ost slik at dette dannet et "lokk" over suppen. Brukte forøvrig "Maasdamer".
Gratinerte så dette i ovnen i ca. 10 min. til osten var smeltet og begynte å få litt farge.

- Leste forøvrig på nettet at dersom du ikke har ildfaste suppeskåler, så lager du simpelthen ostesmørbrød i ovnen, og legger i skålene med suppe....

Voilà,- ferdig suppe plassert på to gryteunderlag av kork.

Vel bekomme!
Morten Johansen