Tilbehør

Fantastisk tomatsalsa

Denne tomatsalsaen er et perfekt tilbehør til meksikansk mat. Den er frisk, syrlig og søt. Men det beste med alt er at den er enkel og kjapp å lage.

Bruk cherrytomater og del dem i to på midten (bredden). Skvis forsiktig ut frøene (kast dem) og skjær tomatkjøttet i små biter.

2-3 sjalottløk finhakkes

Grovhakk bladpersille og bland alle ingrediensene. Hell over 1 ss lys eddik (epleedikk er bra) og dryss en liten klype flaksalt over. Bland og sett i kjøleskapet en times tid før du skal bruke den.

Hønsekraft

Gammel høne gir god suppe er det et kroatisk ordtak som heter. Om ordtaket skal tolkes direkte eller i overført betydning skal jeg ikke debbatere her, men at gamle verpehøns gir nydelig hønsekraft er hevet over en hver tvil.

I min spede barndom – en gang i forrige årtusen, før Playstation, internett og mobiltelefoner som var mindre enn en koffert, spiste man høne. Grillet kylling var noe man siklet etter i de butikkene som hadde ferskvareavdeling med rotissaur, eller man dro til Sverige for å kjøpe frosset kylling. Fersk kylling fantes ikke, og i frysedisken fantes det enten værpehøne, eller om du var heldig gourmethøne. Noen av mine beste barndomsminner dreier seg om kalde vinterkvelder med en tallerken av dampende deilig hønsesuppe under en lett dryppende barnenese.

En eller annen gang på 80-tallet kom lørdagskylling i frysedisken, tett fulgt av andre smaksvarianter. Mange år senere kom kyllingfilet vakuumert i plastikk, og det var godt – men så var det denne suppa da. Høner mer eller mindre forsvant ut av frysedisken og ut av bevistheten; hvor ble de av? Svaret er at de fleste etter endt eggleggingstjeneste ender på fyllinga. Rundt fire millioner høns blir destruert hvert år bare i Norge. Dette er ikke bare en enorm ressurssløsing, men i en verden hvor hundervis millioner mennesker sulter, er en slik praksis forkastelig.

Heldigvis er det noen som har begynt å ta til orde for å «ta høna tilbake». Noen ildskjeler har for eksempel startet et eget opplysningkontoret for høne på facebook. Som hjemmekokker ønsker vi å fremme bruken av denne flotte ressursen, og vil fremover komme med noen gode gamle, og noen gode nye oppskrifter på høne. Som en base til det aller meste av dette kan du komme til å trenge hønsekraft. Hønsekraft lager du veldig enkelt selv. Alt du trenger å gjøre er å finne fram en gryte og hive ingrediensene i oppskriften oppi, og vips, eyyer 3-5 timer, hønsekraft.

Krev høna di tilbake du også!

Bønnemos med mynte

Bønnemos med mynte6.0 out of 6 based on 1 rating

Rating: 6.0/6 (1 vote cast)

Dette er en slekting av hommousen. I stedet for kikerter har vi brukt hvitebønner og krydret den med mynte i stedet for kummin.

Som det meste er det best om du lager denne fra bunn med tørkede bønner du bløtlegger og koker. Selvfølgelig er det lov å jukse, men både smaken og næringsinnholdet blir bedre om du lager det fra bunn. I tillegg slipper du unna e-stoffer og annet nips, slik som sukker.

Når jeg skal bløtlegge bønner, gjør jeg ofte det kvelden før jeg har tenkt å bruke de. Bønner og kikerter skal kokes til de er møre, og koketiden vil variere med størrelsen på bønnene. De jeg brukte var enorme Lima-bønner.

Denne typen moser er veldig næringsrike og inneholder en blandt anet kalsium, folat, vitamin B6 og masse annet som er bra for kroppen din. Den egner seg like godt til en meze-buffet, som dipp eller til å ha på brødskiva.


Bønnemos med mynte Oppskrift

  •  
  • FORBEREDELSER: 15 Timer 0 min
  • TILBEREDNING: 15 min
  • KLAR PÅ: 15 Timer 15 min

Ingridienser

Instruksjoner

  1. Bløtlegg bønnene i minst 8 timer. Bytt vann og kok de møre. NB! ikke tilsett salt i kokevannet før etter en times tid. Da blir skallet på bønen seigt. Ha bønnene i et døslag og kjøl ned med ladt vann. Renn av.
  2. Bland alle ingrediensene i en foodprosessor, og kjør til en glatt konsistens.
  3. Leg den opp i en fin skål hvis du skal servere den med en gang, eller i ha den i en lufttett boks i kjølekapet.

Hjemmelaget sennep til jul

Hjemmelaget sennep kan du gi bort i gave til jul. Det er billig og enkelt å lage.

Du trenger gule sennepsfrø, hvitvinseddik, sukker, salt, olivenolje og ønskede urter.

Slik gjorde jeg det:

1 dl gule sennepsfrø legges i en bolle. Hell over 2 dl kokende vann. La sennepsfrøene ligge i vannet i 10-12 timer. Frøene vil suge opp alt vannet.

Ha frøene over i en blender. Tilsett 3 ss hvitvinseddik, 1 ss sukker, 1 ss salt og 4 ss god olivenolje.

Blend med blender eller stavmikser. Velger du stavmikser vil sennepen bli finere kvernet. Jeg liker det. Bruker du blender vil du fremdeles ha korn i sennepen og den vil da bli halvgrov.

I den ene halvdelen tilsatte jeg rødbetepulver for å få en fin og julete rødfarge. I den andre delen tilsatte jeg estragon.
Tilsett din favorittsamak. Honning er godt, timian er en annen vri. 

Fyll sennepen på fine glass og ta med i juleselskap eller sett under juletreet som gave til noen som setter pris på hjemmelagde godsaker.

La gjerne sennepen stå noen dager før du bruker den. Smakene må få litt tid til å sette seg.