Hønsekraft

Gammel høne gir god suppe er det et kroatisk ordtak som heter. Om ordtaket skal tolkes direkte eller i overført betydning skal jeg ikke debbatere her, men at gamle verpehøns gir nydelig hønsekraft er hevet over en hver tvil.

I min spede barndom – en gang i forrige årtusen, før Playstation, internett og mobiltelefoner som var mindre enn en koffert, spiste man høne. Grillet kylling var noe man siklet etter i de butikkene som hadde ferskvareavdeling med rotissaur, eller man dro til Sverige for å kjøpe frosset kylling. Fersk kylling fantes ikke, og i frysedisken fantes det enten værpehøne, eller om du var heldig gourmethøne. Noen av mine beste barndomsminner dreier seg om kalde vinterkvelder med en tallerken av dampende deilig hønsesuppe under en lett dryppende barnenese.

En eller annen gang på 80-tallet kom lørdagskylling i frysedisken, tett fulgt av andre smaksvarianter. Mange år senere kom kyllingfilet vakuumert i plastikk, og det var godt – men så var det denne suppa da. Høner mer eller mindre forsvant ut av frysedisken og ut av bevistheten; hvor ble de av? Svaret er at de fleste etter endt eggleggingstjeneste ender på fyllinga. Rundt fire millioner høns blir destruert hvert år bare i Norge. Dette er ikke bare en enorm ressurssløsing, men i en verden hvor hundervis millioner mennesker sulter, er en slik praksis forkastelig.

Heldigvis er det noen som har begynt å ta til orde for å «ta høna tilbake». Noen ildskjeler har for eksempel startet et eget opplysningkontoret for høne på facebook. Som hjemmekokker ønsker vi å fremme bruken av denne flotte ressursen, og vil fremover komme med noen gode gamle, og noen gode nye oppskrifter på høne. Som en base til det aller meste av dette kan du komme til å trenge hønsekraft. Hønsekraft lager du veldig enkelt selv. Alt du trenger å gjøre er å finne fram en gryte og hive ingrediensene i oppskriften oppi, og vips, eyyer 3-5 timer, hønsekraft.

Krev høna di tilbake du også!