Kylling

Hønsekraft

Gammel høne gir god suppe er det et kroatisk ordtak som heter. Om ordtaket skal tolkes direkte eller i overført betydning skal jeg ikke debbatere her, men at gamle verpehøns gir nydelig hønsekraft er hevet over en hver tvil.

I min spede barndom – en gang i forrige årtusen, før Playstation, internett og mobiltelefoner som var mindre enn en koffert, spiste man høne. Grillet kylling var noe man siklet etter i de butikkene som hadde ferskvareavdeling med rotissaur, eller man dro til Sverige for å kjøpe frosset kylling. Fersk kylling fantes ikke, og i frysedisken fantes det enten værpehøne, eller om du var heldig gourmethøne. Noen av mine beste barndomsminner dreier seg om kalde vinterkvelder med en tallerken av dampende deilig hønsesuppe under en lett dryppende barnenese.

En eller annen gang på 80-tallet kom lørdagskylling i frysedisken, tett fulgt av andre smaksvarianter. Mange år senere kom kyllingfilet vakuumert i plastikk, og det var godt – men så var det denne suppa da. Høner mer eller mindre forsvant ut av frysedisken og ut av bevistheten; hvor ble de av? Svaret er at de fleste etter endt eggleggingstjeneste ender på fyllinga. Rundt fire millioner høns blir destruert hvert år bare i Norge. Dette er ikke bare en enorm ressurssløsing, men i en verden hvor hundervis millioner mennesker sulter, er en slik praksis forkastelig.

Heldigvis er det noen som har begynt å ta til orde for å «ta høna tilbake». Noen ildskjeler har for eksempel startet et eget opplysningkontoret for høne på facebook. Som hjemmekokker ønsker vi å fremme bruken av denne flotte ressursen, og vil fremover komme med noen gode gamle, og noen gode nye oppskrifter på høne. Som en base til det aller meste av dette kan du komme til å trenge hønsekraft. Hønsekraft lager du veldig enkelt selv. Alt du trenger å gjøre er å finne fram en gryte og hive ingrediensene i oppskriften oppi, og vips, eyyer 3-5 timer, hønsekraft.

Krev høna di tilbake du også!

Stekt lår av landkylling med løk og hvit nektarin

Ginas kjøkken og sånn er tilbake etter en strålende og deilig sommer.
Jeg har ikke ligget helt på latsiden, men har laget noen nye retter som jeg vil dele på bloggen .
Dette innlegget forsøkte jeg , uten særlig hell, å legge ut fra mobiltelefonen nå i juli.
Så om det var noen som ønsket oppskrift, så kommer den altså nå.

Skal ikke gå så mye inn på landbrukspolitikk og matkvalitet, Det er ymse å finne i butikkene av kyllingprodukter, men i vår familie foretrekker vi god og saftig landkylling .
Et lår av landkylling er nok til 2 personer, og denne måten å tilberede den på er drevet av sult og inspirert av hva jeg eller hadde i skapet. Hvite nektariner smaker himmelsk. Om du får tak i det,så kjøp!

Du trenger:

1 lår av landkylling
1-2 hvite (eller vanlige) nektariner eller ferskener
1 løk
1 fedd hvitløk
1 dl hvitvin eller eplejuice
1krm provenceurter, gjerne den med lavendel
Salt og kvernet pepper
150 gram tørr eller en pakke fersk pasta etter valg.

Gjør slik:
1. Sett ovnen på 175 grader
2. Gni kyllinglåret inn med salt og pepper, og brun i pannen med litt rapsolje
3. Legg låret over i en passe stor ildfast form .
4. Kok ut pannen med bittelitt vann og hell over i formen med vin/juice
5.Dypp nektarinene i kokende vann, da blir skallet lett å fjerne. Del fruktkjøttet i fire og fjern steienen før du legger det i formen rundt kyllingen.
6. Del opp løken i båter, og legg sammen med nektariner og et hvitløksfedd delt i 3
7. Sett det hele i ovnen, og stek til kyllingen er gjennomstekt ca. 1 time.Dersom det ser ut til å tørke inn , kan du ha på litt mer vann
8. Kok pasta i mellomtiden, pass på at den blir al dente.
9. Ta ut kyllingen av formen, og la den hvile på benken mens du gjør klar sausen.
10. Hell innholdet av formen i en passende beholder, og jevn den med en stavmikser
11. Ha sausen tilbake i formen eller i to dype, varmetallerkener.Legg pastaen over, og dander kyllingen på toppen.

12. Har du lavendel tilgjengelig, så pynt gjerne med det.

Romantic dinner for two er hva du har laget nå, velbekomme :)

Tips: Retten smaker også nydelig med potetsnø eller ris.

Kylling satay

Fast food fra Malaysia! Der lager de denne retten på fire minutter. Her bør vi vel legge til noen ekstra minutter, men allikevel er dette kjapp kosemat som du både kan grille og steke i panne.

Ingredienser

  • 4 stk kyllingfilet

Sataysaus:

  • 1 1⁄4 dl peanøttsmør
  • 2 ss sitronsaft
  • 2 ss honning
  • 2 ss soyasaus
  • 1⁄4 ts chilisaus
  • 1 ts malt spisskummen
  • 1 ts malt koriander

Slik gjør du:

1. Skjær kyllingfilet i strimler og tre på trespyd som har ligget i vann i 30 minutter.

2. Bland alle ingrediensene til sataysausen og pensle over kyllingstrimlene. Grill ca. 2 minutter på hver side.

Server gjerne med kokt ris, hakket koriander og litt safran, chilisaus eller sataysaus ferdig på flaske.