Smårett

Bønnesalat med black eyed beans

Ulike typer bønner egner seg svært godt i ulike salater, og i det siste har vi virkelig fått øynene opp for disse harde små klumpene som bløtlegges og kokes for så å bli til næringsrike ingredienser i maten, og noen ganger også få bli selve hovedingrediensen i retten!

Denne gangen brukte vi ”black eyed beans” eller ”black eyed peas” som de også ofte kalles, selv om det er snakk om bønner og ikke erter. Grunnen til denne misforståelsen kan nok komme av den milde og søte smaken som til en viss grad kan minne om smaken av erter. Disse bønnene er lettkokte og kan også legges til bløt for spiring eller kun over natten for å kokes opp slik vi har gjort. De er rike på protein, fosfor, tiamin, jern, magnesium, kobber, folat og mangan. Ikke bare smaker de supergodt, de er også supersunne!

Bløtlegging av bønner og erter

Ikke bli redd når det står at bønnene skal bløtlegges. Det er faktisk kjempelett å legge en håndfull bønner i en liten skål med vann om kvelden. Og skulle du av en eller annen grunn ikke få brukt dem neste dag så skifter du bare vann og lar dem ligge et nytt døgn. Dette kan du faktisk også gjøre neste dag også, Så det er bare å komme i gang!

Når du lager en bønnesalat, eller salater generelt så handler det ofte om å bruke ”det du har for hånden”. Derfor er det bare å eksperimentere med ulike typer bønner og selvfølgelig bruke de mengdene med råvarer som du selv er begeistret for. Det samme bør du også tenke på når du lager vinaigraitte som du blander i salaten like før servering. Dersom du lager er stor porsjon kan du vente med å blande inn ruccola til den serveres slik at den holder seg fin og frisk.

 Ingredienser til salaten (holder til 4 personer, eller mat for 2 med restelunsj dagen derpå!)

  • 2 dl black-eyed beans” legges i bløt over natten og kokes i ca 15 minutter i lettsaltet vann.
  • 1 pakke ruccolasalat
  • 1 fennikel
  • 1 granateple
  • 1 pakke fetaost (ett passe stykke uten olje eller lake)
  • 1 eple
  • 1 god bunt bladpersille (ca ½ potteplante)

Vinaigraitte

  • Saften av 1 sitron
  • 2 finhakket hvitløksfedd
  • 1 god teskje honning
  • 3-4 ss olivenolje
  • Salt og pepper (smakes til)


Kjøtfulle pølser med kremet linsestuing og skogssop

Pølser trenger ikke være søplemat. Det er kommet utrolig mange kjøttfulle og ferske pølser på markedet. Grøstad, A. idsøe, Anni’s pølsemakeri…. Ja, det bugner av herlige pølser med masse kjøtt, krydder og andre godsaker i. Jeg er glad i linser som tilbehør til pølsene. Men linser kan være vanvittig kjedelig hvis man ikke gjør litt ekstra ut av dem. Jeg koker alltid linsene med urter. Noen ganger koker jeg linsene i kyllingkraft for å få ekstra smak inn i linsene. Denne gangen har jeg laget en ragu av tomater, løk, paprika, tørket skogssopp og urter. Denne raguen blander jeg med linsene og det er dermed et perfekt tilbehør til pølser.

Start med å legge tørket sopp i vann. Soppen skal ligge her i min 15 minutter for å bli «fersk» igjen. Jeg bruker steinsopp til denne retten. Ta soppen opp av vannet og skjær dem i biter.

I en varm panne tilsetter du litt olivenolje og en finhakket løk. La løken bli myk før du tilsetter soppen og 2 finhakkede hvitløksfedd. Surr dette noen minutter før du tilsetter timian og rosmarin (1/2 ss av hver). Liker du sterk mat kan du tilsette tørket chili. Salt og pepre. Ha 20 cherrytomater i pannen sammen 1/2 rød paprika som du skjærer i biter. Rør noen minutter og tilsett 1/2 dl kremfløte og 1 ss smør. Senk temperaturen og la dette surre en halvtime mens du koker linser. Sørg for å skylle linsene godt før du koker dem. Kok dem slik det står på pakken. Forskjellig typer linser har forskjellige koketider. Jeg bruker gjerne italienske linser som er gul-grønne i fargen. De holder fint på formen når de kokes. Tilsett laurbærblad i kokevannet.

Når linsene er ferdigkokte blander du dem i raguen (sjekk at det ikke er mer kokevann igjen. Det skal nemlig ikke i raguen).

Stek pølser i pannen. Stek strimlet fennikel og løk i stekefettet fra pølsene og server sammen linseraguen.

Bland linsene i raguen.

Stek ferske pølser og server dem sammen med pannestekte fenikkel og løk. Dette er italienske pølser og marrokanske mergues-pølser fra A. Idsøe.

Gnocchi puttanesca

Gnocchi er erkeitaliensk og syndig som bare italienere kan. Denne retten har en fin balanse mellom tekstur, salt, sødme, ete og syre og er relativt enkelt å lage, dog en del steg på veien.

Ingredienser

Til 2 voksne

  • Olivenolje
  • 1 finhakket løk
  • 1 boks finhakket ansjos
  • 1 chili
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 boks tomat
  • 125 ml tørr hvitvin (du kan også bruke ferdigredusert)
  • 1 boks hakket tomat
  • 1 spiseskje kapers
  • 1 laurbærblad
  • Sort oliven
  • 400 gram potet
  • 100 gram hvetemel
  • Salt
  • Pepper
  • Parmesan

Fremgangsmåte

Start med å koke potet. Sett stekeovnen på 190 grader.

Hakk løk, ansjos, chili og hvitløk og fres i et par minutter i en panne med olivenolje. Ha i hvitvin, tomat, laurbær og kapers og la dette koke på lav varme. Ha i sorte oliven. Krydre med salt og pepper.

Når poteten er ferdig kokt, hell av vannet og skrell poteten ved å bruke en gaffel til å holde poteten og en kniv for å skrelle skallet. Ha poteten over i en ildfast form og del i mindre biter. Ha i stekeovnen i 10-15 minutter for å tørke ut poteten litt. Strø melet på en stor flate og dryss 1 tsk salt over. Hell poteten over i et finmasket dørslag og press poteten igjennom over melet. Når all poteten er igjennom kna sammen poteten og melet. Når det er blandet, rull ut i pølser og del i like biter (ca størrelse s
om ytterste del på pekefingeren). Dryss mel over slik at de ikke henger seg sammen. Kok opp en kjele med vann. Kok gnocchien. Den er ferdig når gnocchien begynner å flyte opp. Ta straks av kjelen og sil av vannet. Hell gnocchien over i sausen og bland sammen. Server med masse parmesan på toppen.

Napolitansk Pizza

Pizza er etterhvert blitt en norsk nasjonalrett. Frysediskene bugner over av mer eller mindre gode hel og hvalvfabrikata, og hvem husker vel ikke mors hjemmelagede pizza med kjøttdeig og et tjukt lag med norvegia på toppen? Men, du kan faktisk lage ekte napolitansk pizza hjemme og få til et resultat som ikke skiller seg nevnværdig fra det du får på en virkelig god pizzarestaurant.

Pizzaen så etter sigende dagens lys i området rundt Napoli for mer enn 2ooo år siden. Nå var ikke det å hive noen rester og kanskje også litt ost noe man utelukkende bedrev i området rundt Napoli, blant annet gjorde man noe lignende i antikke Hellas – og det fines referanser til flatt brød med restemat fra vikingtiden i Norge. Den moderne pizzaen slik vi kjenner den (med tomatsaus) dukket opp på 1800 tallet. Klassikeren Pizza Margherita ble etter sigende til i 1889 da den Napolitanske pizzaiolien Raffaele Esposito ble hyret inn av det kongelige palasset Capodimonte for å lage en pizza til ære for dronning Margherita som var på besøk i byen. Han laget tre forskjellige varianter. Den som falt best i smak hos dronningen var en pizza med tomatsaus, mozzarella og basilikum. Rødt, hvit og grønt som det italienske flagget. Om denne legenden er sann eller ikke er det vel egentlig ingen som vet, men historien er så sjarmerende at jeg velger å tro på den.

Pizza spises over hele verden og i følge analyseselskapeftAC Nielsen er Norge det landet i verden hvor det spises mest pizza per innbygger. I 2004 satte vi til livs 5,4 kilo hver. Hele 50 millioner frossenpizzaer ble solgt det året. Vi konsumerte 22000 tonn frossenpizza, 15000 tonn hjemmelaget pizza og 13000 tonn pizza fra pizzarestauranter.

Det som kjennetegner en god napolitansk pizza, er den tynne bunnen og tomatsausen. Bunnen skal i følge offisielle regler ( ja de finnes faktisk) ikke være tykkere enn 3 millimeter! I tillegg stekes den gjerne på veldig høy varme rundt 485 grader celsius i 60-90 sekunder. De færreste har ovner hjemme som blir så varme. Jeg pleier å sette  ovnen på så høy varme som mulig en god time  før jeg skal steke pizza . I tillegg har jeg en bakestein. Har du ikke bakestein kan du for eksempel bruke murstein eller uglasserte fliser. Eller du kan steke pizzaen på stekebrett.

Hva du vil ha på pizzaen din er helt og holdent opp til deg, du kan til og med lage dessertpizza. Skal du lage noen av klassikerne – de er som regel veldig enkle med få ingredienser, er det spesielt viktig at deigen og sausen er helt i toppklasse. Det fines relativt mange napolitanske pizzaiolier som vil hevde at det kun finnes to varianter som kan kalles ekte original pizza, pizza Margherita og pizza Marinara. Slik sett lyver nok tittelen litt, men inspirasjonen til denne artikkelen er uansett de klassiske napolitanske pizzaene. Lengre ned vil du fine en liste over noen klassiske pizzaer og hva de består av. Et lite tips, prøv å begrens deg år du skal toppe pizzaen din. Det blir fort alt for mye fyll, og da flyter den over når du steker den. I tillegg blir den nesten umulig å spise.

Som base til sausen kan du om du vil bruke sugo de pomodoro. Om du vil kan du også lage en enkel og smakfullsaus ved å fin hakke tomater som du har tatt av skallet og fjernet kjernene. Hakk opp så mange tomater du tror at du vil trenge, finhakk basilikum og smak til med salt. Enklere kan det ikke gjøres. eller du kan bruke oppskriften under. Som det meste jeg baker bruker jeg surdeig i pizzadeigen min siden jeg synes det smaker mye bedre. Jeg pleier også å ha i siktet durumhvtemel eller semule for å få til en skikkelig god tekstur. Når du har vært på en virkelig god pizzarestaurant har du kanskje spist pizza med kjøttboller? Disse kjøttbollene er som regel laget av pølsedeig fra ferske pølser. En slik pølsedeig kan du enkelt lage selv. Det tar to minutter i foodprosessoren.

Klassiske pizza:

Pizza Marinara: tomatsaus, hvitløk, oregano*

Pizza Margherita: tomatsaus, mozzarella, basilikum*

Pizza Romana: tomatsaus, mozzarella. ansjos, oregano, oliveolje

Pizza Capricciosa: tomatsaus, mozzarella, kokt skinke, champignon, artiskokk, oliven, olivenolje

Pizza Quattro formagi: tomatsaus, mozzarella, fontina, gorgonzola, stracchino

Pizza Calzone: tomatsaus, mozzarella, kokt skinke, champignion

Pizza Quattro stagione: tomatsaus, kokt skinke, artiskokk, blåskjell, champignon, ansjos, oliven

Pizza Frutti de mare: Sjømat

Dette er bare noen eksempler. Andre toppinger kan være: pløser, pølskjøtt fra ferske pølser, parmaskinke ( has på når pizzaen kommer ut av ovnen), ricotta, bacon, spinat, pepperoni og tunfisk.

* Napoli



Rekecocktail anno 2013

Rekene på ei fjøl? Ha dem i glasset istedenfor.

Det er visse ting som er umiskjennelig retro og som bringer tankene til en tid man ikke ser igjen. Heldigvis, vil kanskje noen si. Tanken om at kinakål faktisk passer utmerket i salat, gjerne sammen med en tomatbåt fra i går og, for å gjøre det ekstra spennende, litt hermetisk mais også, for eksempel. Men samtidig er det også noe av denne retromaten som har fått mye pepper – kanskje med rette, men den behøver ikke vrakes av den grunn. Med gode ingredienser og en liten vri kan man fint vekke gamle klassikere til live igjen uten at det lukter møllkuler på kjøkkenet. I dag slår jeg et slag for rekecocktailen – og med nye Eva Solo-glass i hus finnes det selvsagt bare én måte å servere den på.

Til forrett til én person trenger du:

ca. 50 gram rensede reker (vær så snill, bruk ikke dem på lake!)

salat

mango

rødløk

avocado

ca.1 ts majones

ca. 1-2 ts tequila

litt limesaft

Maldonsalt

chipotlepulver etter smak

pepper

 

Bland reker, majones, tequila, limesaft, Maldonsalt og chipotle i en liten bolle. Du kan også ha i litt tomatpuré, hvis du vil ha den klassiske rosa fargen. Legg salat nederst i et cocktailglass (eller en liten skål, selvsagt.)  Ha over mango og avocado i biter og rødløk i løvtynne skiver. Dryss over litt salt. Jeg foretrekker denne salaten uten olje, men vil du, kan du ha i noen dråper. Ha på rekeblandingen, og kvern over litt pepper. Pynt som du vil. Spis helt uten ironi.

Croques Monsieur

Når man kommer hjem etter en lang dag i skogen sammen med barna, frister det ikke bestandig å dra i gang en enorm middag. Det var nærmest en lykkefølelse da jeg åpnet kjøkkenskapet og oppdaget at vi hadde alt for mye brød der inne. Brød som er noen dager gammelt kan man bruke til å lage mye godt slik som; brødpudding, arme riddere, krutonger, brød gratinert med ost til løksuppe, tykningsmiddel i suppe og mye mer. Denne gangen falt valget på Croques Monsieur.

 

Croques monsieur er skikkelig trøstemat. Det er noe med den fantastiske kombinasjonen av eggete brød, skinke og smeltet ost som ufrivillig får meg til å kroe meg sammen og si mmmm. Det er en rett som på en ypperlig måte lar deg bruke diverse osteskalker du måtte ha og gammelt brød du ellers ville ha kastet. At denne enkle retten er så skammelig god er nesten en fornærmelse mot gastronomiske luksusvarer. Hadde jeg fått valget mellom å leve på russisk kaviar eller dette resten av livet, hadde croquen gått av med en brakseier. Du kan endre smakssammensetningen i denne retten i det uendelige ved å bruke forskjellige oster og krydder. Prøv deg frem og finn din favoritt!


  • GI: 4 Portioner
  • FORBEREDELSER: 5 min
  • TILBEREDNING: 15 min
  • KLAR PÅ: 20 min

Krydderne jeg bruker i eggblandingen er mine favoritter. Prøv deg frem med det du liker! Jeg er også glad i å smøre skivene med sennep.

Ingridienser

Instruksjoner

  1. Varm en stor stekepanne på medium varme. Ha i godt med olje.
  2. Pisk sammen egg, melk og krydder. Gjerne i en stor firkantet boks.
  3. Smør brødskivene med sennep. Legg på et lag med ost. Ha på skinke og et nytt lag ost med en brødskive på toppen slik at du får en sandwich.
  4. Dypp sandwichene på begge sider i eggeblandingen. Jeg pleier å dytte de litt frem og tilbake slik at de blir godt dekker av eggeblandingen.
  5. Legg de i stekepannen og stek i cirka 5 minutter på hver side under lokk.

Bakte rødbeter med fetaost, honning og mynte

Jeg er ikke spesielt glad i syltede rødbeter på glass. Det var slik rødbeter ble spist da jeg var ung. Men rødbeter er så vanvittig bra å bake i ovnen. Du kan bake den helt igjennom eller du kan velge å ha en litt hard kjerne, noe jeg liker veldig godt. Det er enkelt å tilberede disse. Jeg skrelte dem (du kan selvsagt bake dem med skalet på og ta av skallet etterpå) og la dem i en ildfast form sammen et par hvitløksfedd og bittelitt nøytral olje. Så drysset jeg litt flaksalt over. Jeg lot dem stå på 180 grader i nesten to timer. Når de er ferdige tar du dem ut og skjærer dem i båter, skiver eller hvordan du vil. De kan serveres lune eller varme. Du bestemmer. Dette er perfekt som en forrett.

Legg rødbetene  på et fat. Smuldre store biter fetaost over, hell over bittelitt flytende honning (akasiehonning er bra), masse god olivenolje og ristede pinjekjerner (rist i en varm panne til de får farge).Ha masse deilige mynteblader over retten.  Til slutt drysser du litt godt flaksalt og litt pepper over. Helle Valebrokk.

Speket reinsdyr, kantarell og pinje

Tre ting + meierismør og du har en lunsj eller forrrett klar på 8 minutter. Jarle Aabø.

Du trenger:
1) 200-300 g kantarell
2) 70-100 g speket reinsdyr i strimler
3) En halv neve pinjekjerner
Slik gjør du:
1) Ha kantarell hele eller store biter i tørr stekepanne for "damping" medium varme i ca 3-5 min.
2) Ha i 1,5 ss smør. La smør smelte å brune soppen lett.
3) Ha i reinsdyr og pinje og la det surre i et par minutter.
Ferdig.

Bjørns blomkålsuppe

 

Del opp 2 blomkålhoder i små buketter. Surres i kjele lett i 2-3 ss smør sammen med 2 finhakkete sjalottløk.
Ha i 5 dl melk, 3 dl fløte og 5 dl grønnsaksbuljong. Kok til blomkålen er mør.
I mellomtiden sprøstekes litt bacon.
Når blomkålen er kokt tas litt blomkål ut til pynt. Resten kjøres med stavmikser/i blender til det er jevnt og kremet. Smak til med salt.

Øs opp litt suppe i en bolle, ha over litt blomkål og bacon, så et par drag med pepperkvern, litt basilikum e.l. og drisle over litt god olivenolje. Server!
Bjørn Morud.