Lam

Nordafrikanske lammeboger

Dette er etterhvert blitt påskemat for oss - nordafrikanske lammeboger. (marrokansk? algerisk? vites ikke).

2 lammeboger på ca 1,5 kg
1 dl olje
1 dl appelsinjuice
1 stor bunt persille
1 stor bunt mynte
5 skivede hvitløkfedd
1 ss korianderfrø
2 ss kummin
1 ts berbere (en sorts pepperblanding)
1 ss salt

Legg lammebogene i en form. Hell og strø alt annet over. Dekk med folie, la stå i kjøleskap over natten, stek under folie i 140 grader i 6-7 timer. Ta ut, hell sausen i en kasserolle, hell på 3 ss honning, kok til klister, hell over lammet - og stek i 10 min på høy varme (uten folie). Server til couscous eller bulgur.

Jamies langtidsstekte lammebog

Mer sosialt og rimelig enn Jamie Olivers langtidsstekte lammebog blir ikke et høstlig festmåltid. Sett alt på bordet. Trevle opp lammet med to gafler mens gjestene ser på.


Til 6 porsjoner:

1 kg lammebog

1 bunt(er) rosmarin

olivenolje

1 hvitløk

nykvernet sort pepper


Saus til Jamies lammebog: 

1 ss hvetemel

5 dl kraft

2 ss kapers

mynteblader

2 ss rødvins-eddik

Sett stekeovne på 250 grader.

Hvitløken skal denne gangen ha skallet på, ellers blir den brent.

Skjær snitt på kryss og tvers over hele oversiden av bogen – på fettsiden.

Legg halvparten av rosmarinkvistene og halvparten av hvitløkbåtene, i bunnen av en stekeform med høye kanter.

Gni inn kjøttet over det hele med olje, salt og pepper.

Legg kjøttstykket i formen, oppå rosmarinen og hvitløken.

Resten av krydderet og hvitløkbåtene legges på toppen av kjøttstykket.

Dekk formen tett med aluminiumsfolie. Sett den inn i den forvarmede ovnenen.

Skru ned ovnen til 170 grader.

Stek i 4 timer.

Kjøttet er «ferdig» når du lett kan trekke kjøttet fra hverandre med to gafler.

Server gjerne med stekte rotgrønnsaker.

Saus til Jamies lammebog

Ta lammekjøttet ut av ovnen og legg det på en fjøl. Dekk med al-folie og kjøkkenhåndkle og la det hvile.

Fjern mesteparten av fettet som er kommet fra bogen under stekingen, ta det bort fra stekeformen.

Kast rosmarinen som ligger i formen.

Sett formen på varmen og rør i hvetemel.

Tilsett kokende kraft mens du rører. Skrap løs alle smaksstoffene i bunnen på formen.

Sil sausen og ha den over i en kasserolle.

Ha i kapers (sopp hvis du foretrekker det) og la sausen småkoke i 5 minutter.

Smak til med salt og pepper.



Lammeskank på 40 minutter

Jeg har kjøpt trykkoker, og er helt frelst!

Idag laget jeg lammeskank i rødvin- og solbærsirupsaus på en seng av hjemmelaget potetmos.

Oppskrift til to personer:
- To lammeskanker på samme størrelse
- 4 dl rødvin
- 8 fedd hvitløk
- 2 laurbærblader 
- 5 ss solbærsirup
- to stilker med rosmarin.

Stek skankene i smør slik at du får stekeskorpe rundt hele skanken. Hell over rødvin, solbærsirup, og hvitløk. Tilsett rosmarinkvistene og laurbærbladene. Sett på fullt trykk på trykkokeren og senk temperaturen på platen når du har fullt trykk.

La det stå i 20 minutter, og ta gryta under kaldt vann til trykket går ned. Åpne gryta, og snu skankene og gjenta prosessen. 20 minutter senere er middagen klar.

Vel bekomme!

Utvidet fårikål

I september feirer mange den nasjonale jipp "fårikålens dag". 

Dette trenger du:
1,5 kg lammebog + kraftbein.
1,5 kg hodekål
30-40 hel pepper
2-4 ts salt
20 hele fedd hvitløk
En basilikumplante
1 ss tørket basilikum
3 dl vann

Slik gjør du:
Del hodekålen i båter. Legg kjøtt, kål og krydder lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca 1-2 ss mellom lagene.
Hell på vann. Kok opp på medium varme og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt i 2-3 timer.
Serveres med kokte mandelpoteter. Jarle Aabø

Kongeøster og lammekotelett

En tre til fem cm tykk fersk lammekotelett trenger svært lite for å gjøre enhver mo i knærne.

Dette trenger du:
1) Lammekotelett så tykk du ønsker.

2) Kongeøstersoppen skjæres i langsgående skiver. 

3) Smør og matolje som rasp, solsikke etc

4) Potetbåter 

5) Potetmarinade

Dette gjør du:
1) Ha potetbåten i en plastpose eller lignede. Hell over en blanding av olivenolje, salt, pepper, tørket baslikum og knust hvitløk. Legg i langpanne og stek i ovn på 200 grader til møre - en drøy time. 

2) Gni koteletten inn med salt og pepper. Bruk gjerne kambodsjansk pepper og Maldonsalt. Ha smør og olje i varm panne. Snu ofte og stek frem til ønsket kjernetemperatur. Legg til side i 10 minutter før servering..

3) Damp sopp i tørr panne. Ha i meierismør og brun sopp godt på begge sider.
 

Jarle Aabø

 

Lammestek med urter

Høstens ferske lam med friske urter er en ypperlig kombinasjon. Og med poteter som steker med i ovnen og får god smak fra sjyen, så blir dette garantert en fryd for ganen.

Ingredienser

(6 porsjoner)

  • 1 stk lammelår ca. 2,5 kg
  • 1 ss hakket frisk salvie
  • 1 ss hakket frisk rosmarin
  • 2 ss hakket frisk kruspersille
  • 4 båt finhakket hvitløk
  • 2 ts salt
  • 1 ts pepper
  • 8 stk potet
  • 2 stk løk
  • 1⁄2 dl olivenolje
  • 1 ts salt
  • 1⁄2 ts pepper

Sjysaus:

  • 5 dl sjy fra steken
  • 1 ss soyasaus
  • 1 dl rødvin
  • 2 ss maisstivelse (maizena) utrørt i vann
  • 1⁄2 ts salt
  • 1⁄2 ts pepper

Fremgangsmåte

1. Bland sammen urter, hvitløk, salt og pepper. Stikk små snitt med en spiss kniv over hele lammesteken. Gni urteblandingen over steken og pass på at noe kommer inn i snittene.

2. Skrell poteter og løk. Skjær potetene i 2-3 cm tykke biter og løken i tynne skiver. Legg det over i en langpanne, og dryss på olje, salt og pepper.

3. Legg lammelåret på en rist over langpannen. Stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av steken. Pass på at termometeret ikke står mot ben, da kan du få feil kjernetemperatur.

4. Stek lammelåret på 125 °C i ca 3 timer. Når termometeret viser ca. 70 °C er kjøttet rosa. La steken hvile i ca. 20 minutter før oppskjæring.

5. Sil sjyen, tilsett soyasaus og rødvin og kok opp. Rør ut maizena i litt kaldt vann og spe i sjysausen til du får en passe tykk saus.

6. La sausen småkoke i ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.

Server med tyttebærsyltetøy og grønnsaker.