pasta

Gnocchi puttanesca

Gnocchi er erkeitaliensk og syndig som bare italienere kan. Denne retten har en fin balanse mellom tekstur, salt, sødme, ete og syre og er relativt enkelt å lage, dog en del steg på veien.

Ingredienser

Til 2 voksne

  • Olivenolje
  • 1 finhakket løk
  • 1 boks finhakket ansjos
  • 1 chili
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 boks tomat
  • 125 ml tørr hvitvin (du kan også bruke ferdigredusert)
  • 1 boks hakket tomat
  • 1 spiseskje kapers
  • 1 laurbærblad
  • Sort oliven
  • 400 gram potet
  • 100 gram hvetemel
  • Salt
  • Pepper
  • Parmesan

Fremgangsmåte

Start med å koke potet. Sett stekeovnen på 190 grader.

Hakk løk, ansjos, chili og hvitløk og fres i et par minutter i en panne med olivenolje. Ha i hvitvin, tomat, laurbær og kapers og la dette koke på lav varme. Ha i sorte oliven. Krydre med salt og pepper.

Når poteten er ferdig kokt, hell av vannet og skrell poteten ved å bruke en gaffel til å holde poteten og en kniv for å skrelle skallet. Ha poteten over i en ildfast form og del i mindre biter. Ha i stekeovnen i 10-15 minutter for å tørke ut poteten litt. Strø melet på en stor flate og dryss 1 tsk salt over. Hell poteten over i et finmasket dørslag og press poteten igjennom over melet. Når all poteten er igjennom kna sammen poteten og melet. Når det er blandet, rull ut i pølser og del i like biter (ca størrelse s
om ytterste del på pekefingeren). Dryss mel over slik at de ikke henger seg sammen. Kok opp en kjele med vann. Kok gnocchien. Den er ferdig når gnocchien begynner å flyte opp. Ta straks av kjelen og sil av vannet. Hell gnocchien over i sausen og bland sammen. Server med masse parmesan på toppen.

Napolitansk Pizza

Pizza er etterhvert blitt en norsk nasjonalrett. Frysediskene bugner over av mer eller mindre gode hel og hvalvfabrikata, og hvem husker vel ikke mors hjemmelagede pizza med kjøttdeig og et tjukt lag med norvegia på toppen? Men, du kan faktisk lage ekte napolitansk pizza hjemme og få til et resultat som ikke skiller seg nevnværdig fra det du får på en virkelig god pizzarestaurant.

Pizzaen så etter sigende dagens lys i området rundt Napoli for mer enn 2ooo år siden. Nå var ikke det å hive noen rester og kanskje også litt ost noe man utelukkende bedrev i området rundt Napoli, blant annet gjorde man noe lignende i antikke Hellas – og det fines referanser til flatt brød med restemat fra vikingtiden i Norge. Den moderne pizzaen slik vi kjenner den (med tomatsaus) dukket opp på 1800 tallet. Klassikeren Pizza Margherita ble etter sigende til i 1889 da den Napolitanske pizzaiolien Raffaele Esposito ble hyret inn av det kongelige palasset Capodimonte for å lage en pizza til ære for dronning Margherita som var på besøk i byen. Han laget tre forskjellige varianter. Den som falt best i smak hos dronningen var en pizza med tomatsaus, mozzarella og basilikum. Rødt, hvit og grønt som det italienske flagget. Om denne legenden er sann eller ikke er det vel egentlig ingen som vet, men historien er så sjarmerende at jeg velger å tro på den.

Pizza spises over hele verden og i følge analyseselskapeftAC Nielsen er Norge det landet i verden hvor det spises mest pizza per innbygger. I 2004 satte vi til livs 5,4 kilo hver. Hele 50 millioner frossenpizzaer ble solgt det året. Vi konsumerte 22000 tonn frossenpizza, 15000 tonn hjemmelaget pizza og 13000 tonn pizza fra pizzarestauranter.

Det som kjennetegner en god napolitansk pizza, er den tynne bunnen og tomatsausen. Bunnen skal i følge offisielle regler ( ja de finnes faktisk) ikke være tykkere enn 3 millimeter! I tillegg stekes den gjerne på veldig høy varme rundt 485 grader celsius i 60-90 sekunder. De færreste har ovner hjemme som blir så varme. Jeg pleier å sette  ovnen på så høy varme som mulig en god time  før jeg skal steke pizza . I tillegg har jeg en bakestein. Har du ikke bakestein kan du for eksempel bruke murstein eller uglasserte fliser. Eller du kan steke pizzaen på stekebrett.

Hva du vil ha på pizzaen din er helt og holdent opp til deg, du kan til og med lage dessertpizza. Skal du lage noen av klassikerne – de er som regel veldig enkle med få ingredienser, er det spesielt viktig at deigen og sausen er helt i toppklasse. Det fines relativt mange napolitanske pizzaiolier som vil hevde at det kun finnes to varianter som kan kalles ekte original pizza, pizza Margherita og pizza Marinara. Slik sett lyver nok tittelen litt, men inspirasjonen til denne artikkelen er uansett de klassiske napolitanske pizzaene. Lengre ned vil du fine en liste over noen klassiske pizzaer og hva de består av. Et lite tips, prøv å begrens deg år du skal toppe pizzaen din. Det blir fort alt for mye fyll, og da flyter den over når du steker den. I tillegg blir den nesten umulig å spise.

Som base til sausen kan du om du vil bruke sugo de pomodoro. Om du vil kan du også lage en enkel og smakfullsaus ved å fin hakke tomater som du har tatt av skallet og fjernet kjernene. Hakk opp så mange tomater du tror at du vil trenge, finhakk basilikum og smak til med salt. Enklere kan det ikke gjøres. eller du kan bruke oppskriften under. Som det meste jeg baker bruker jeg surdeig i pizzadeigen min siden jeg synes det smaker mye bedre. Jeg pleier også å ha i siktet durumhvtemel eller semule for å få til en skikkelig god tekstur. Når du har vært på en virkelig god pizzarestaurant har du kanskje spist pizza med kjøttboller? Disse kjøttbollene er som regel laget av pølsedeig fra ferske pølser. En slik pølsedeig kan du enkelt lage selv. Det tar to minutter i foodprosessoren.

Klassiske pizza:

Pizza Marinara: tomatsaus, hvitløk, oregano*

Pizza Margherita: tomatsaus, mozzarella, basilikum*

Pizza Romana: tomatsaus, mozzarella. ansjos, oregano, oliveolje

Pizza Capricciosa: tomatsaus, mozzarella, kokt skinke, champignon, artiskokk, oliven, olivenolje

Pizza Quattro formagi: tomatsaus, mozzarella, fontina, gorgonzola, stracchino

Pizza Calzone: tomatsaus, mozzarella, kokt skinke, champignion

Pizza Quattro stagione: tomatsaus, kokt skinke, artiskokk, blåskjell, champignon, ansjos, oliven

Pizza Frutti de mare: Sjømat

Dette er bare noen eksempler. Andre toppinger kan være: pløser, pølskjøtt fra ferske pølser, parmaskinke ( has på når pizzaen kommer ut av ovnen), ricotta, bacon, spinat, pepperoni og tunfisk.

* Napoli



Stekt lår av landkylling med løk og hvit nektarin

Ginas kjøkken og sånn er tilbake etter en strålende og deilig sommer.
Jeg har ikke ligget helt på latsiden, men har laget noen nye retter som jeg vil dele på bloggen .
Dette innlegget forsøkte jeg , uten særlig hell, å legge ut fra mobiltelefonen nå i juli.
Så om det var noen som ønsket oppskrift, så kommer den altså nå.

Skal ikke gå så mye inn på landbrukspolitikk og matkvalitet, Det er ymse å finne i butikkene av kyllingprodukter, men i vår familie foretrekker vi god og saftig landkylling .
Et lår av landkylling er nok til 2 personer, og denne måten å tilberede den på er drevet av sult og inspirert av hva jeg eller hadde i skapet. Hvite nektariner smaker himmelsk. Om du får tak i det,så kjøp!

Du trenger:

1 lår av landkylling
1-2 hvite (eller vanlige) nektariner eller ferskener
1 løk
1 fedd hvitløk
1 dl hvitvin eller eplejuice
1krm provenceurter, gjerne den med lavendel
Salt og kvernet pepper
150 gram tørr eller en pakke fersk pasta etter valg.

Gjør slik:
1. Sett ovnen på 175 grader
2. Gni kyllinglåret inn med salt og pepper, og brun i pannen med litt rapsolje
3. Legg låret over i en passe stor ildfast form .
4. Kok ut pannen med bittelitt vann og hell over i formen med vin/juice
5.Dypp nektarinene i kokende vann, da blir skallet lett å fjerne. Del fruktkjøttet i fire og fjern steienen før du legger det i formen rundt kyllingen.
6. Del opp løken i båter, og legg sammen med nektariner og et hvitløksfedd delt i 3
7. Sett det hele i ovnen, og stek til kyllingen er gjennomstekt ca. 1 time.Dersom det ser ut til å tørke inn , kan du ha på litt mer vann
8. Kok pasta i mellomtiden, pass på at den blir al dente.
9. Ta ut kyllingen av formen, og la den hvile på benken mens du gjør klar sausen.
10. Hell innholdet av formen i en passende beholder, og jevn den med en stavmikser
11. Ha sausen tilbake i formen eller i to dype, varmetallerkener.Legg pastaen over, og dander kyllingen på toppen.

12. Har du lavendel tilgjengelig, så pynt gjerne med det.

Romantic dinner for two er hva du har laget nå, velbekomme :)

Tips: Retten smaker også nydelig med potetsnø eller ris.

Urterullet svin med tomatsaus og tagliatelle

Her en ettermiddag ville tilfeldighetene det slik at jeg og min bedre halvdel var hjemme alene. Var litt lite giret på middaglaging, men etterhvert meldte sulten seg. Tok et overblikk i skap og skuffer, og så at vi hadde ingredienser til en pastarett. Så kom jeg på svinefileten, og dermed var ideen født. Satte i gang, og middagen var ferdig i løpet av 15-20 minutter. Frode var kjempefornøyd og syntes det smakte utrolig godt, og det gjorde faktisk jeg også...enkel hverdagslykke kaller man sånne situasjoner:o)

DU TRENGER:
1 svinefilet a 6-800 gram
Fersk rosmarin
Fersk timian
Maldonsalt
Kvernet pepper
1 ss balsamicoeddik
2 ss konjakk
1 boks hermetiske tomater
1 gulerot
1 paprika
4 sjampinjong
1/2 purre
Chili explosion

Kok tagliatelle etter anvisningen på pakken.

Skjær svinefileten i terninger på ca 3x3 cm. Finhakk urtene og tilsett salt og pepper. Rull svinekjøttet i blandingen. Stek kjøttet i litt smør i stekepannen. Ikke tilsett alt kjøttet på en gang, men stek i 2-3 omganger. Legg til slutt alt kjøttet tilbake i pannen, tilsett balsamico og konjakk. Bland godt og la det hele surre 2-3 minutter.

Skrell og kutt gulerot i passende biter. Kutt paprika i strimler som igjen deles i tre. Kutt sjampinjongen i to og del deretter i passende biter. Kutt purre i ringer. Ha grønnsakene over i en gryte sammen med litt smør og olje. La dem surre et par minutter, og tilsett så tomatene. Kok opp og slå ned varmen. Smak til med salt, pepper og chili explosion.

Legg opp tagliatelle, øs opp sausen og dander over kjøttet. Server!!
VEL BEKOMME:o)