Fisk og skalldyr

Super enkel kveite oppskrift

Du trenger til fire personer:
1) Fire skiver kveite - ca 700 gram
2) 2 grapefrukter
3) 3 ss smør
4) 2 ts salt
5) Hvetemel
6) Nykokte små poteter som du vender i smør og persille, pluss rosenkål.

Slik gjør du:
1) Vend kveite i hvetemel, ha på salt. Smelt smør nøttebrunt og stek fisken ca 4 minutter på hver side.
2) Skjær grapefrukt i båter(biter).
4) Legg fisk, rosenkål og poteter på et stor fat og dander med grapefrukt.

Sild i korintsaus

Kanskje våre foreldre som vokste opp under krigen (den andre verdenskrig) fikk silden helt i vrangstrupen, og vi på skolekjøkkenet fikk panikk pga sild og tomatpuré, men dette er et fantastisk produkt fra havet. 

Her sildekaker i korintsaus. Du trenger:
1) 2-3 saltsildfilet (skal ikke vannes ut)
2) 3 kokte poteter
3) 2 rødløk
4) 250 fram fersk svinebog som kokes i 20 minutter.
5) 1 egg
6) Pepper
7) Smør til steking
8) 1 dl strøbrød
9) 2 ss potetmel
Saus:
1) 4 dl vann + 1 kjøttbuljonterning
2) 1 ts soyasaus
3) 1 ss sukker og 1 ss eddik
4) 1 dl korinter
5) 2 ss potetmel + 1-2 ss vann.
Du gjør:
1) Mal sild, løk og poteter i en kjøttkvern
2) I en bolle blander du inn i farsen egg, potetmel og pepper. Form 10 små kaker som du vender i strøbrød. Nå er de klare for steking.
3) Kok i 4 minutter vann, buljongterning, korinter, soya, sukker og eddik. Rør ut potetmel i litt vann og jevn sausen.
4) Server med nydelige nykokte poteter.

Husrems chili og hvitløkscampisalat med sprøstekt pepperoni

Crisp salat
Ruccola
Rød og gul paprika i strimler
Avokado i biter
Reddik, tynne skiver
Rødløk, tynne skiver
Pepperoni, finhakket
Scampi

Salaten legger du opp som du selv vil.

Scampien kokte jeg først i vann med to finhakkede hvitløk og to store klyper salt. Skrelte dem før jeg stekte dem i smør, chiliolje og sweet and chilli olje.
Stek pepperoni i nøytral olje til det blir sprøtt. Legg det over på tørkepapir så oljen får renne av.
Klem gjerne frisk sitron over og strø sprøstekt pepperoni over når du skal nyte maten!

Ovnsbakt torsk m/ maldonsalat, sitronpeper, blå potetmos

Ovnsbakt torsk m / maldonsalt, sitronpepper, blå potetmos, smørkoktpurre og hasselnøttpuré m/ ingefær
(5 pers)

0,5 kg torskerygg / loins
0,5 kg Blå Kongo
150 g smør
Fløte
150 g hasselnøtter
3 ss hasselnøttolje
150 g purre
100 g smør
0,5 ts revet ingefær
Maldonsalt
Sitronpepper
Olivenolje

1. Legg torsken i salt i 30 minutter. Skyllfisken godt.
2. Risle over godt med olivenolje og strø over Maldonsalt og sitronpepper.
3. Potetene skrelles og kokes møre i usaltet vann.
4. Moses sammen med smøret (150 g) og tilsettes fløte til rett konsistens.Salt & pepre
5. Finsnitt purren og la denne surre seg myk i resten av smøret (100 g)
6. Nøttene males og tilsettes hasselnøttoljen og den revne ingefæren
7. Bak fisken på 200 grader i ca. 8 minutter.
8. Anrett fisken på toppen av potetmosen, legg over purren m/ smørsjyen og nøttepuréen ved siden av.

Lykke til og vel bekomme! 

Min favorittoppskrift på skrei

Min favorittoppskrift på skrei - nå som sesongen nesten er over (har fått den av Yvonne Steffensen, tidligere kjøkkensjef på Emmas Drømmekjøkken, nå sjef hos Dragøy Fisk).

For 4:

1 kg høyrygg av torsk (med skinn) i serveringsstykker. Strø med salt, la stå i kjøleskap til en time før de skal i pannen. Stek på skinnsiden 8-10 min før pannen settes inn i ovnen i 10-12 min.

8 mandelpoteter
1 rått egg og 1 hardkokt
1,5 dl olje (50/50 solsikke/oliven)
Hvitløk
0,5 gr safran
Salt, pepper

Lag "majones" med rå eggeplomme og olje. Knus kokt mandelpotet og kokt eggeplomme oppi. Bland inn safran, salt og pepper.

12 cherrytomater
2 røde løk

Skjæres i halver og båter. Sett inn i ovnen på 225 i 15-20 min.

2 poser sukkererter
1 pk ruccola

Stekes kjapt i panne, hell på litt balsamico, salt og pepper.


Skinnstekt ørret med jordskokkpure, stekte asparges og søtpotetchips

Nydelig fiskemåltid som virkelig bør prøves. Den myke pureen til den crispy chipsen...mmm...fantastisk. Her er det bare å hive seg rundt og planlegge innkjøpet:o)

JORDSKOKKPURE:
1 pk jordskokker
2 poteter
Litt maldonsalt
1-1 1/2 dl fløte ell. melk
2 ss smør

Jeg kjøpte kokeklare jordskokker. Så det tok jeg på ordet og kuttet i terninger sammen med potetene uten å skrelle dem. Kokes godt møre og siles av. Kok opp smør og fløte. Kjøres i matbereder sammen med væsken til en silkemyk pure. Smak til med salt og pepper.

ØRRET:
6-800 gram ørretfilet
Maldonsalt
Kvernet pepper
Kvernet chili(f.eks chili explosion)
Paprikapulver

Krydre filetene og smelt smør i stekepannen. Legg i fiskefiletene og stek dem et par minutter på hver side. Senk temperaturen og stek videre et par minutter. Øs smør over med jevne mellomrom. Slå av varmen og la fisken hvile noen minutter i pannen.

ASPARGES:
1 - 2 bunter asparges

La aspargesene knekke der de naturlig bøyer seg. Den nederste delen brukes ikke. Smel smør i stekepannen og legg i aspargesene. La dem surre noen minutter, pass på å snu litt på dem.

Legg opp jordskokkpureen på tallerkenene. Legg deretter over fisken og aspargesene. Føy til søtpotetchips og server!!
VEL BEKOMME:o)


Hjemmerøkt ørret med eggerøre

Det er ikke sigaretter jeg snakker om, men en liten røykboks som jeg kjøpte forleden dag. XXL er ikke butikken for meg – vanligvis. Jeg er ikke sporty og ikke har jeg tenkt til å bli det heller. Men de har en fabelaktig villmarksavdeling. Her selges Sølvkroken røykovn til en nette sum av 250 kr. Den er perfekt til å røyke fisk og mindre kjøttstykker i. Jeg har den på min knøttlille veranda. Slik gikk det da jeg røkte et stykke ørret i røykboksen:

Jeg saltet og pepret ørretfileten (med skinn). I bunnen av røykovnen la jeg et tynt lag røykespon og 7 knuste einebær. Røykespon får du kjøpt på XXL og andre større sportsbutikker. Fisken la jeg på rist og så la jeg på lokket. Under boksen er det to brennere som er tent med rødsprit.

Lokket er på i ca 20 minutter.

Når jeg tar av lokket på røykboksen, dufter det herlig røkt fisk!

La fisken avkjøle seg på rist. Den er deilig når den er lett lunket.

Nå er den herlige tiden her! Du får sellerirot med selleribusk (gratis med på kjøpet). Vask bladene godt og hakk dem. Lag en salat med hakkede selleriblader, grønne epler i terninger og skrellet agurk i biter. Lag en enkel vinaigrette med dijonsennep, salt, pepper, sitronsaft og god olivenolje. Hell over salaten. Server fisken med salaten og eggerøre.

Hjemmerøkt ørret er fantastisk godt, så løp og kjøp røykboks!



Salmalaks med kiwisalsa og polenta

Lakseloin av Salma er jeg veldig glad i. Jeg spiser den ofte rå, men også tilberedt på andre måter. Når jeg varmebehandler laksen, passer jeg alltid på å ikke steke den for mye. For å få frem mest mulig av den gode smaken og ikke ødelegge teksturen i fisken, bør den være litt rå i midten. Ved å steke laksen raskt på høy temperatur, ker den klar på noen få minutter. Denne gangen har jeg stekt laksen i grillpanne, men vanlig stekepanne fungerer selvsagt også strålende.

Denne oppskriften passer for to personer. Jeg bruker ca 150 gram laks per person

Start med å lage tilbehøret, og stek laksen helt til slutt!

Polenta inngår ofte i italiensk «husmannskost» og består av finmalt eller grovmalt mais. Man kan lage mye av polenta, og jeg har tilberedt den som en siderett eller tilbehør til laksen. Konsistensen kan sammenlignes litt som en mellomting av potetmos og pudding. Polenta passer som tilbehør til ulike kjøtt- og fiskeretter.

Den friske kiwisalsaen kan brukes til så mangt. I tillegg til å brukes som tilbehør egner den seg også å ha i små glass og serveres som en liten forrett. Siden kiwisalsaen skal stå og hvile en stund, er det denne jeg starter med å lage.

Kiwisalsa

  • 3 stk kiwi
  • 1/2 rødløk
  • 1/2 chili
  • 1/2 lime
  • 1/2 ss olivenolje
  • 1 ts honning
  • 1/2 ts cummin

Kutt kiwi og rødløk i terninger og bland sammen i en skål. Finhakk chili og bland inn. Bland juice fra lime, olivenolje, honning og cumminpulver. Rør dette sammen og bland med det andre.

Dekk til skålen og la den stå en time i romtemperatur. Sett den deretter kjølig til den skal serveres.

Polenta

  • 3 dl god kraft
  • 1 sjalottløk
  • 0,5 dl polentagryn
  • 1 ss creme fraiche
  • 1/2 ss smør
  • 1 ss revet parmesan
  • litt salt

Kok opp kraften og tilsett finhakket sjalottløk. Tilsett polentagryn og la dette småkoke i 20 minutter under omrøring. Pass på å ikke ha for høy temperatur, for da svir det seg lett. Det er også en fordel å ha litt ektra kraft, i tilfelle det trengs å spe på litt etterhvert. Ikke før polentaen er nesten helt klar skal de siste ingrediensene tilsettes. Ha først i creme fraiche.

Nå kan du begynne å steke laksen, men pass samtidig på å røre i polentaen og hold den varm. Når laksen er ferdigstekt tilsettes smør og parmesan i polentaen. Rør til det er helt jevt, smak til med salt og server straks!

Drikketipset: Av øl vil jeg gå for en lett og lyst øl som Pilegrim fra Kinn,  Dag citrus pale ale fra Ægir eller Nøgne Ø pale ale.

Kjøkkenutstyrstipset: For å finrive parmesan anbefaler jeg et rivjern fra amerikanske Microplane. Med et fint rivjern  (gourmet fint rivjern) går det raskt og effektivt. Jeg river også sjalottløk for polentaen med dette rivjernet. Da blir løken helt finmost uten å miste noe av saften fra løken. Det er ikke uten grunn at mange anser disse som verdens skarpeste rivjern! Fåes kjøpt i nettbutikken www.matmeg.no/butikk

Rekecocktail anno 2013

Rekene på ei fjøl? Ha dem i glasset istedenfor.

Det er visse ting som er umiskjennelig retro og som bringer tankene til en tid man ikke ser igjen. Heldigvis, vil kanskje noen si. Tanken om at kinakål faktisk passer utmerket i salat, gjerne sammen med en tomatbåt fra i går og, for å gjøre det ekstra spennende, litt hermetisk mais også, for eksempel. Men samtidig er det også noe av denne retromaten som har fått mye pepper – kanskje med rette, men den behøver ikke vrakes av den grunn. Med gode ingredienser og en liten vri kan man fint vekke gamle klassikere til live igjen uten at det lukter møllkuler på kjøkkenet. I dag slår jeg et slag for rekecocktailen – og med nye Eva Solo-glass i hus finnes det selvsagt bare én måte å servere den på.

Til forrett til én person trenger du:

ca. 50 gram rensede reker (vær så snill, bruk ikke dem på lake!)

salat

mango

rødløk

avocado

ca.1 ts majones

ca. 1-2 ts tequila

litt limesaft

Maldonsalt

chipotlepulver etter smak

pepper

 

Bland reker, majones, tequila, limesaft, Maldonsalt og chipotle i en liten bolle. Du kan også ha i litt tomatpuré, hvis du vil ha den klassiske rosa fargen. Legg salat nederst i et cocktailglass (eller en liten skål, selvsagt.)  Ha over mango og avocado i biter og rødløk i løvtynne skiver. Dryss over litt salt. Jeg foretrekker denne salaten uten olje, men vil du, kan du ha i noen dråper. Ha på rekeblandingen, og kvern over litt pepper. Pynt som du vil. Spis helt uten ironi.

Fisketallerken

Fisk til middag!

Laks eller torsk?

– Ja takk, begge deler!

Nesten all fisk egner seg for ovnsbaking og laks og torsk er to av mine favoritter. Derfor steker jeg og spiser gjerne disse to fiskene på en gang, sammen med masse godt tilbehør. Jeg bruker god og fersk torsk og salmalaks. Siden filetene er like tykke, legger jeg all fisken i en ildfast form med litt olivenlje, salt og pepper. Det viktige nå er å ikke steke filene for lenge. For å beholde litt av den rå kjernen i de saftige fileetene holder det med 8-10 minutter på 200 grader i stekeovnen. Denne oppskriften holder til fire personer.

Ingredienser 

  • 4 torskefileeter a 100 gram
  • 4 laksefileeter a 100 gram (gjerne salmalaks)
  • 6-8 middels store gulrøtter
  • 6 persillerøtter
  • 1 sellerirot
  • 1/4 pepperrot
  • 8-10 jordskokker
  • 1/3 radish
  • 6 hvitløksfedd
  • 3 sjalottløk
  • 1 ss olivenolje
  • salt
  • pepper
  • 50 g Iberico-ost

Ingredienser til sausen

  • 500 g ferske reker
  • 2 dl tørr hvitvin
  • 1/2-1 sjalottløk (finhakkes)
  • 2 små hvitløksfedd (finhakkes)
  • 2 ss fersk kjørvel
  • 5 dl kremfløte
  • 1 ss olivenolje
  • 100 g smør
  • 1 sitron

Tilberedning

  • Siden grønnsakene skal stå lengst i ovnen starter vi med disse. Først kuttes de i like store biter og legges i en ildfast form. Krydre med litt salt og pepper, hell over litt olje og sett i ovn som er forvarmet til 200 grader. Grønnsakene tar 20-30 minutter. Fisken settes inn de siste 8 minuttene.
  • Kutt et lite snitt på toppen av hver tomat og hell litt olivenolje og salt på. Legg tomatene i formen sammen med fisken. Krydre fisken med salt og pepper, litt olje og nypresset sitron. Sett formen med laks, torsk og tomat inn når grønnsakene har ca 8 minutter steketid igjen.
  • Mens grønnsakene står i ovnen er det på tide å lage en skikkelig god saus. Start med å rense rekene og fres rekeskallet i en kasserolle med litt olivenolje på sterk varme. Tilsett sjalottløk, hvitløk, kjørvel og hvitvin. La dette koke inn og tilsett deretter kremfløten. La dette koke i 15 minutter, sil av og sett sausen tilbake på platen. La dette koke til det får en fin konsistens. Monter inn kaldt smør og smak til med salt og presset sitron. Ha rekene oppi sausen.
  • Iberico-osten rives og blandes inn med grønnsakene.

Rekekraft til fiskesuppe

Spist reker? Husk at du kan bruke rekeskallet til å lage digg kraft til fremtidig fiskesuppe - det går superfort og løfter suppa til et helt nytt nivå!

Skall av ca 500g reker
1 løk eller 2 sjalottløk, finhakkes
1 gulrot, grovhakket
Grovhakket persille, eller andre urter

Smelt ca 1ss godt smør, og surr løk + gulrot + urter i noen minutter. Tilsett rekeskallet og surr videre i 5-7 min. Tilsett kaldt vann til det dekker skallet, ca 1 liter. Det er viktig at vannet du tilsetter er kaldt, da dette etter sigende trekker ut mer smak. Du kan også tilsette litt sitron. Kok opp og la småkoke i 20 min. Jeg pleier å smake av med litt salt helt til slutt.

Sil kraften og frys ned, med mindre du har planer om å bruke med en gang. 

Ikke tid til å lage kraft med en gang? Putt rekeskallet i en pose og frys det ned. Det samme kan du gjøre med grønnsaksskrell som egner seg til kraft.
Anette Slettbakk Garpestad
 

Wernes fastfood-bacalao

Fastfood-bacalao for to pers.

Fres rødløk og hvitløk i en kasserolle, før man tilsetter 3 dl fiskekraft. Kok opp før man tilsetter 3 dl moste tomater. Dette varmes til kokepunktet, før man smaker til med salt, pepper og chili. Skru ned varmen og la det putre noen minutter med torskefilet (kuttet i store chunks) til den begynner flake. Kok nypoteter med skallet på og mos dem sammen med godt smør og dill, smakes til med salt og pepper. God søndag. Werner Wedel.

10583954_279290355612558_4693451204129120200_n.jpg

Laks i spaghettini

Noen ganger dukker det opp en ny vri som noen ganger er verdt å ta vare på. 

1) Surr i panne med olje 2 ts rød currypaste, 1 ss marokkansk fiskekrydder, 1 ss tørket koriander, 1 ss tørket persille, 1/2 ts pepper og 1 ts mango-chutney.
2) Ha en boks kokosmelk i en kjele. Tilsett 1/2 fiskebuljonterning, 2 ss soyasaus og tilsette krydderblandingen fra panne (husk kok ut pannen med litt vann og ta dette med). Kok i fem minutter.
3) Ha 1/2 slangeagurk skjært i strimler, 1/2 finhakket rødløk, en finhakket tomat og strimlet 1/2 crispsalat. Kok 5 minutter eller til sausen blir noe tykk.
4) Legg i i 500 gram laks i terninger. La det trekke til laksen er klar.
5) Kok spaghettini. Se pakke for koketid og saltmengde til vannet.

Jarle Aabø

CEVICHE

For noen år siden landet jeg med et småfly på Guatemalas kyst. Fra flyet til nærmeste strandbar var det ca 25 meter å gå. Inne i skyggen ventet Ceviche og Frozen Margaritas. Jarle Aabø.


1) Finskjær hvit saltvannsfisk som sei, steinbit eller makrell.
2) Rens 30 reker
3) Del opp 5 kamskjell i fine skiver
4) Ha fisken i en bolle og hell over 5 dl limejuice. La stå romtemperatur i 2,5 timer.
5) Varm olje tilsett tre hvitløk i 3 minutter, sil av oljen og avkjøl.
6) Hakk en kilo tomater, fjern frøene.
7) Bland inn i tomatene 15 g frisk koriander, 250 g hakket løk, 1 ¼ dl ketchup, 2 ss mild rød peppersaus (hvis du har), 1 ss tørket oregano, ½ ts salt, ¼ nymalt pepper, 2 ss hakket syltet jalapenos og den avkjølte hvitløkoljen.
8) Skyll fisken 3 ganger med kaldt vann. Dekk den så med vann og la den stå i 5 minutter, så skylder du en gang til. 
9) Bland tomatblanding og fisk. Sjekk saltsmaken.
10) Tilsett hel grønn (små) oliven.
11) Server i posjonsskåler (iskaldt) sammen med salt kjeks.
12) Frozen Margaritas – se google 

Fjellørret og lakris

Jeg startet med å skrelle poteter og sellerirot. Tenk 1/3 sellerirot til 2/3 potet. Del i stykker. Kok i usaltet vann til bitene er møre. Hell av vannet og bland med salt, pepper, litt revet muskattnøtt og masse smør og melk. Jeg bruker en grønnsaksmølle for å få konsistensen på stappa silkemyk.

Fisken: Jeg la fiskefiletene (med skinnflaten ned) på en stekeplate med bakepapir på. Jeg helte litt god olivenolje over og drysset salt, pepper, noen anisfrø (en klype) over hver fisk. Så tok jeg en klype lakrispulver over. Høres dette rart ut? Husk at lakrispulver er krydder på lik linje med salt og pepper. Det blir ikke til godterier før det er blandet med andre ting.  Ovnen skrudde jeg opp til 120 grader. Filetene var ferdige i oven når kjøttet slapp fra skinnet. Ikke mange minuttene altså.

Mandler: Jeg liker spanske mandler av den flate typen, men de kan være vanskelige å kommer over. Vanlige skåldede mandler går fint. Svitsj dem i varm panne med olivenolje og smør. Salt og pepre lett og ha over en knivspiss laksrispulver. Slå av varmen og riv skallet av 1/2 sitron over og litt flatpersille.

Server ørret med potet- og selleristappe og deilige mandler over, og selvsagt litt av det gode smøret fra pannen. Helle Valebrokk.

Espens sjøkreps

Vi går inn i en tid med fantastisk sjømat. Min favoritt er sjøkreps som tas rett utenfor stuedøra i Langesundsbukta. Denne er svært enkel. Sjøkreps delt i 2, rå hvis mulig. Stekes hardt og fort i panna med Kviteseid smør,hvitløk og litt olje, legg på timian, skvis over sitron, dryss på maldonsalt og godt med nykvernet pepper. Espen Byrjall.

Superenkel kveite

 Her en superenkel oppskrift. Du trenger til fire personer:


1) Fire skiver kveite - ca 700 gram
2) 2 grapefrukter
3) 3 ss smør
4) 2 ts salt
5) Hvetemel
6) Nykokte små poteter som du vender i smør og persille, pluss rosenkål.

 

Slik gjør du:
1) Vend kveite i hvetemel, ha på salt. Smelt smør nøttebrunt og stek fisken ca 4 minutter på hver side.
2) Skjær grapefrukt i båter(biter).
4) Legg fisk, rosenkål og poteter på et stor fat og dander med grapefrukt.