Frukt og Grønt

Bønnesalat med black eyed beans

Ulike typer bønner egner seg svært godt i ulike salater, og i det siste har vi virkelig fått øynene opp for disse harde små klumpene som bløtlegges og kokes for så å bli til næringsrike ingredienser i maten, og noen ganger også få bli selve hovedingrediensen i retten!

Denne gangen brukte vi ”black eyed beans” eller ”black eyed peas” som de også ofte kalles, selv om det er snakk om bønner og ikke erter. Grunnen til denne misforståelsen kan nok komme av den milde og søte smaken som til en viss grad kan minne om smaken av erter. Disse bønnene er lettkokte og kan også legges til bløt for spiring eller kun over natten for å kokes opp slik vi har gjort. De er rike på protein, fosfor, tiamin, jern, magnesium, kobber, folat og mangan. Ikke bare smaker de supergodt, de er også supersunne!

Bløtlegging av bønner og erter

Ikke bli redd når det står at bønnene skal bløtlegges. Det er faktisk kjempelett å legge en håndfull bønner i en liten skål med vann om kvelden. Og skulle du av en eller annen grunn ikke få brukt dem neste dag så skifter du bare vann og lar dem ligge et nytt døgn. Dette kan du faktisk også gjøre neste dag også, Så det er bare å komme i gang!

Når du lager en bønnesalat, eller salater generelt så handler det ofte om å bruke ”det du har for hånden”. Derfor er det bare å eksperimentere med ulike typer bønner og selvfølgelig bruke de mengdene med råvarer som du selv er begeistret for. Det samme bør du også tenke på når du lager vinaigraitte som du blander i salaten like før servering. Dersom du lager er stor porsjon kan du vente med å blande inn ruccola til den serveres slik at den holder seg fin og frisk.

 Ingredienser til salaten (holder til 4 personer, eller mat for 2 med restelunsj dagen derpå!)

  • 2 dl black-eyed beans” legges i bløt over natten og kokes i ca 15 minutter i lettsaltet vann.
  • 1 pakke ruccolasalat
  • 1 fennikel
  • 1 granateple
  • 1 pakke fetaost (ett passe stykke uten olje eller lake)
  • 1 eple
  • 1 god bunt bladpersille (ca ½ potteplante)

Vinaigraitte

  • Saften av 1 sitron
  • 2 finhakket hvitløksfedd
  • 1 god teskje honning
  • 3-4 ss olivenolje
  • Salt og pepper (smakes til)


Kashmiri cauliflower

Fantastisk deilig blomkålrett. Vær ikke redd for å steke/koke for lenge. Den blir bedre jo nærmere den kommer kremert. Men da smaker den jævlig. Øvelse, altså.

Jeg gjengir oppskriften slik jeg fikk den, og kommenterer i parentes. Ser at det blir mye tekst, men det er faktisk ikke så vanskelig som det ser ut til. Det dreier seg om å kunne kontrollere varme, egentlig. Øvelse, igjen.

 

1 blomkål. Stor deles i åtte, liten i fire. Veldig liten, bruk to.
1/2 teskje gurkemeie-pulver (bare tull, bruk en hel toppet)
1/4 teskje hing (asafoetida på engelsk og latin, dyvelsdrek på norsk) (Dette er et granulat av sevje fra dyvelsdrekplanten som du får kjøpt i Grønlands-traktene i Oslo. Lukter velbrukte gymsokker og må ikke overdrives [bruk en kvart teskje, altså], men er HELT essensielt. Har du ikke hing, gi blaffen i å lage denne retten). (Er du frekk nok, kan du be meg kjøpe en boks til deg og sende i posten. Det vil koste deg noe sånt som førti kroner, hvorav portoen er dyrest).
1 grønn chili. Hottere enn hottentott, kuttet i småbiter. Gjerne med frø. (Har du ikke sterk grønn chili, bruk en annen type som svir).
1 teskje hakket ingefær. (Vi snakker ingefærrot som er fersk og leser én teskje, men bruker to eller flere).
3 teskjeer sukker. (Igjen må du vurdere mengden. Her skal det karamelliseres. Mer er ok, men for mye er for jævlig).
1 3/4 teskje salt (Gaustad-mål. For mye salt er alltid feil i all matlaging. Gå heller noe ned, og ta det igjen på slutten.)
2 tomater (Bare sludder og vås, med mindre vi snakker om spanske, knyttnevestore sådanne. Har du bare sånne norske vannbeholdere med rødt skall, så bruk 3. Eller 4). (Plommetomater er digg. Aldri prøvd bokstomater, men tror ikke det er noen god idé). Tynne skiver eller båter. Tynne.
1 spiseskje hakkede korianderblader. (Om du ikke liker koriander, la det være. I motsatt fall vet du at et par never er helt greit).
2 dl olje. Oljemengde er også diskutabel, men om du lager dette i en stor jerngryte, så la det være rundt en halv til en hel centimeter oljedybde.

Slik gjør du:
Skjær blomkålen i "båter". De må gjerne være 4-6 centimeter på det bredeste.
Strø med salt og gurkemeie. (Nok salt, mye gurkemeie).
Stek i middels varm olje (sånn 175 grader-ish) til de blir møre, gjerne brune. (Ikke brannskadde, altså).

Så kommer vi til finessen:
Hell oljen gjennom en sil over i en bolle eller noe. Skyll og tørk kjelen. Den skal brukes igjen.
Bruk så noe sånt som 6 spiseskjeer. Eller litt til. Men bruk den samme oljen, som har masse gurkemeie i seg. Og oppi kjelen, selvfølgelig.
Varm opp oljen og hiv i asafoetida. Rør litt i et halvt minutt.
Så går chili og ingefær oppi. Rør rundt.

Tempen skal økes til 175 grader. Ish.

Tomatene skal være skåret i tynne båter eller skiver. Oppi med dem.

 

Røre og steke og så oppi med salt og sukker. Sukkeret skal karamelliseres sånn fire minutters tid. Rør gjerne.
 

Så skjer det magiske:

Blomkålen skal oppi. Rør godt. Rør litt til.

Sett på lokk og senk varmen. Til sånn kokevarmt. Nå skal det koke, ikke steke.

La det surre en halvtime.

Ta av lokket og sjekk om blomkålen er mør. Er den ikke det, skjønner du vel at du må legge lokket på igjen en stund.

Avslutt med å vri opp varmen og slipp fuktigheten ut. Rør godt.

Server med masse koriander strødd over.
 

Igjen: Dette er ikke vanskelig, men jeg velger å være omstendelig. Namminam.