Svin

Urterullet svin med tomatsaus og tagliatelle

Her en ettermiddag ville tilfeldighetene det slik at jeg og min bedre halvdel var hjemme alene. Var litt lite giret på middaglaging, men etterhvert meldte sulten seg. Tok et overblikk i skap og skuffer, og så at vi hadde ingredienser til en pastarett. Så kom jeg på svinefileten, og dermed var ideen født. Satte i gang, og middagen var ferdig i løpet av 15-20 minutter. Frode var kjempefornøyd og syntes det smakte utrolig godt, og det gjorde faktisk jeg også...enkel hverdagslykke kaller man sånne situasjoner:o)

DU TRENGER:
1 svinefilet a 6-800 gram
Fersk rosmarin
Fersk timian
Maldonsalt
Kvernet pepper
1 ss balsamicoeddik
2 ss konjakk
1 boks hermetiske tomater
1 gulerot
1 paprika
4 sjampinjong
1/2 purre
Chili explosion

Kok tagliatelle etter anvisningen på pakken.

Skjær svinefileten i terninger på ca 3x3 cm. Finhakk urtene og tilsett salt og pepper. Rull svinekjøttet i blandingen. Stek kjøttet i litt smør i stekepannen. Ikke tilsett alt kjøttet på en gang, men stek i 2-3 omganger. Legg til slutt alt kjøttet tilbake i pannen, tilsett balsamico og konjakk. Bland godt og la det hele surre 2-3 minutter.

Skrell og kutt gulerot i passende biter. Kutt paprika i strimler som igjen deles i tre. Kutt sjampinjongen i to og del deretter i passende biter. Kutt purre i ringer. Ha grønnsakene over i en gryte sammen med litt smør og olje. La dem surre et par minutter, og tilsett så tomatene. Kok opp og slå ned varmen. Smak til med salt, pepper og chili explosion.

Legg opp tagliatelle, øs opp sausen og dander over kjøttet. Server!!
VEL BEKOMME:o)


Deng et Svin!

Du har sikkert kjent lysten, kanskje til og med flere ganger. Lysten til å denge løs på et skikkelig svin. Det kan absolutt være en god idé å følge denne trangen. Jeg lar trangen få utløp rett som det er, og resultatet? Herlig!

Nakkekoteletter av svin er en rimelig råvare. Skjærer du kjøttet av bena og denger de flate med en kjøtthammer eller en gryte, bryter du ned muskelfibrene og du får et stykke kjøtt så mørt at det nesten smelter i munnen. Alt de trenger er en superkjapp tur i en varm stekepanne. Slike dengte kjøttstykke er godt til middag med nesten hva det skulle være av tilbehør. Dengt svin trives også veldig godt som midtpunktet i en sandwich. Dengt svin passer ypperlig med paprikasus.

Deng et svin du og!

Peking-ribbe, del 1

I Kina spiser de gris. Det gjør de jammen meg i Norge også.

«East is east, and west is west, and never the twain shall meet,» skrev Kipling. Helt sant er vel ikke akkurat det – crossover-mat har blitt veldig populært og innebærer at man bruker ingredienser eller teknikker fra ett kjøkken og kombinerer med et annet. Et godt eksempel er for eksempel en viltwok (fra May Kristin, som også baker Norges beste ostekake!).

Jeg har fått noen henvendelser om ribbe – og jeg klarer jo ikke å dy meg. Man herjer som sagt sjelden ustraffet med julematen, men jeg gjør i alle fall et forsøk – jeg er ikke så glad i ribbe til vanlig, og da jeg var liten, spiste jeg alltid svinestek til jul. Ribbe ble for fett for min del. Og nå, når jeg er voksen, spiser jeg vilt. Men jeg ville lage god ribbe – og det fikk jeg til.



Jeg ble inspirert av Helles langstekte ribbe, men jeg ville altså gjøre noe mer ut av den. Jeg er glad i and, og særlig Peking-and. Sprøtt skinn, mørt kjøtt, og…ja, dere skjønner nok hvor jeg vil hen. Så jeg gikk til innkjøp av en ribbe (drøyt halvannen kilo) som ble saltet og pepret. Jeg snittet den på langs, benet den ut (skjær på hver side av benet og fjern det) og la den i en langpanne med lokk. Under hadde jeg en stor løk, en appelsin i båter (passende nok, siden appelsin jo betyr «Kina-eple»), et par stjerneanis, rundt en teskje hel kryddernellik, et par kanelstenger og rundt en teskje med chiliflak.  Oppi der hadde jeg en halvliter med vann før jeg satte den i ovnen og lot den stå i fem og en halv time på 100 grader. Deretter tok jeg den opp, silte av kraften opp satte opp temperaturen på 220 grader i håp om sprø svor. Og det fikk jeg – i alle fall sånn delvis:

Vil du, kan du pensle svoren med en blanding av honning og soyasaus, men pass veldig godt på – den svir seg for et godt ord. (Dessuten kommer det mer honning og soyasaus i neste del!)

La ribben hvile i et kvarters tid før du deler den opp etter stripene i svoren og så en gang til på midten. Del opp agurk og vårløk i tynne, like lange strimler. Ha hoisin-saus på en lefse av ønsket slag – i ekte crossoverstil brukte jeg potetlefser – vårløk og agurk, legg ribbebitene oppå, rull sammen og spis. Griseri på sitt beste.

Svinegode svineknoker

La svineknoker ligge i vann natten over, legg de så en marinade av olivenolje, hvitløk, rosmarin, timian, salvie, nok en natt. 

Brun de i en gryte på alle sider, med gulrøtter,charlotteløk.Hell over hvitvin, brukte en Riesling, Jean Geiler og oksekraft. La det småkoke i ca 1,5 t. Sett ovnen på 190gr, ha kjøttet, grønnsaker og litt av kraften over i en ildfast form, ca 1 time her. Tilbehør:pasta,med litt fløte og stekt traktkantarell og en grønnsalat, veldig godt. Ellen Barrault Grundt.

Helstekt ytrefilet av svin med chorizo og rosmarin

Her er en helstekt svinefilet fylt med smakfull chorizo, hvitløk og rosmarin. Servert med en frisk og lett melonsalat. 

Ingredienser

(4 porsjoner)

  • 800 g ytrefilet av svin
  • 1⁄2 ts salt
  • 1 ts kvernet pepper
  • 12 skiver chorizopølse
  • 2 båter hvitløk i tynne skiver
  • 5 stilker frisk rosmarin eventuelt persille
  • 2 ss smør til steking
  • 1⁄2 ts chiliflakes

Melonsalat

  • 1 skive grovt rugbrød i terninger
  • 1 ss smør til steking
  • 1⁄2 pose feltsalat
  • 800 g vannmelon i terninger
  • 1⁄2 stk galiamelon i terninger
  • 100 g fetaost i små biter
  • saft av 1 stk lime
  • 2 ss honning

Slik gjør du:

1. Lag 5 snitt på skrå i svinefileten, krydre med salt og pepper. Legg skiver av chorizo, hvitløk og rosmarin i snittene. Bind fileten opp med hyssing.

2. Brun fileten godt på alle sider i en stekepanne med smør. Legg fileten over i en ildfast form og stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen. Sett formen i stekeovn og stek på 125 °C til steketermometeret viser 65 °C. Dryss over chiliflakes og la fileten hvile i minst 10 minutter.

3. Stek rugbrød i en stekepanne med smør til det er sprøtt.

4. Vask salat og anrett den på et fat. Legg på biter av melon og ost. Ha på limesaft og honning. Dryss over stekt rugbrød.