Løksuppe

Takker for medlemskapet i denne gruppen. Å titulere meg selv som en av norges beste kokker blir helt feil, men deler likevel en oppskrift med dere i mitt første innlegg. Løksuppe! Høsten er i anmarsj, og da er det godt med noe å varme seg på.

Dette er forøvrig en oppskrift for å gjøre to personer stapp mette, så doble eller tredoble den gjerne.

Oppskriften til guttungen på 16 og meg,- jeg lagde litt ekstra mye,- ble som følger:

- fire store løk i tynne skiver
- to sjalottløk i tynne skiver
- to fedd hvitløk, knust med flatsiden av en kniv og deretter finhakket
- solsikkeolje til steking/varming av løken
- en liter vann med tre kjøttbuljongterninger
- timian, rosmarin og paprikapulver,- brukte en halv teskje av hver
- to laurbærblad
- to loffskiver eller et par dager gamle brødskiver uten skorpe
- masse ost
(Skal forøvrig doble mengden hvitløk neste gang....).

Varmet en god del olje i stekepannen. Bryteren min går fra 0 til seks, og jeg satte den til 4 under oppvarmingen og deretter til 1 når jeg tilsatte alt av løk.
Lot dette stå og godgjøre seg i nesten 30 min. på SVAK varme,- bare såvidt at jeg hørte løken "hvisket",- ikke freste. Rørte om et par ganger. Den skal bare bli "blank", og ikke ta farge.

Kokte opp vann med buljongterninger og krydderet, tilsatte løken i kjelen og la oppi laurbærbladene. Lot dette putre i ca. 40 min. og smakte til med salt og pepper.

Gjorde ren stekepannen, og tørr-ristet loffskivene til de ble litt brune.

Satt stekeovnen på 250 grader, plukket ut laurbærbladene av kjelen, og øste suppen over i to ildfaste suppeskåler.
La deretter loffskivene på toppen og på med masse ost slik at dette dannet et "lokk" over suppen. Brukte forøvrig "Maasdamer".
Gratinerte så dette i ovnen i ca. 10 min. til osten var smeltet og begynte å få litt farge.

- Leste forøvrig på nettet at dersom du ikke har ildfaste suppeskåler, så lager du simpelthen ostesmørbrød i ovnen, og legger i skålene med suppe....

Voilà,- ferdig suppe plassert på to gryteunderlag av kork.

Vel bekomme!
Morten Johansen