Hageniboks:
Å tørke urter er en ypperlig måte å bevare dem på inn i mørke vinteren, men ikke alle egner seg like godt. Noen mister all smak og smaker mest, tja, tørre strå? Gamle barnåler? Disse urtene kan du ofte fryste isteden, slik at du likevel kan bruke dem til å fremkalle sommerminner og velsmakende søndagsmiddager. Hvordan du behandler dine urter best må du derfor nesten lese deg til, men en kort liste med noen vanlige urter som egner seg til tørking er:
Oregano (Origanum vulgare)
Timian (Thymus vulgaris)
Salvie (Salvia officinalis)
Dill (Anethum graveolens)
Rosmarin (Rosmarinus officinalis)
En like kort liste over vanlige urter som egner til frysing (og absolutt ikke til tørking):
Basilikum (Ocium basilicum)
Gressløk (Allium schoenoprasum)
Kruspersille (Petroselinum crispum)
Glattbladet (fransk) persille (Petroselinum crispum var. neapolitanum)
Koriander (Coriandrum sativum)
Slik tørker du urter
Høsting
Målet når vi høster urter, enten for å tørke dem eller fryser dem, er å plukke dem mens bladene er unge og friske og planten er saftspent (full av plantesaft). Det betyr at bladene bør høstes før plantene har rukket å blomstre. er vi flinke til å høste urtene jevnlig kan vi utsette blomstringen nærmest hele sommeren, mens lar vi planten være i fred vil den beste sesongen allerede være over rundt midtsommer.
For å fange mest mulig av de smakfulle eteriske oljene i urtene bør vi plukke dem om formiddagen en solrik dag. Da har plantene rukket å tørke etter natten, samtidig som plantene fortsatt er saftspente.
Fjern alle gulnede blader eller blader mer tegn til sykdom. Rist av jord og eventuelle insekter som har sneket seg med. Er bladene veldig skitne kan du forsiktig skylle dem i vann, men pass på å tørke dem godt med tørkepapir etterpå så ikke mugg eller annen sopp får noe å kose seg med.
Lufttørking
Lufttørking er den mest skånsomme måten å tørke urtene på; metoden tar lengst tid, men tar best vare på smaken.
Det enkleste er å samle urtene i små bunter (fem-seks stilker i en bunt). Heng dem oppned inni en papirpose med luftehull. Luftehullene lager du enkelt med saks. Bind igjen posen sammen med stilkene, og heng posen i ett luftig rom. Posene bør ikke henge i direkte sollys. Etter et par uker kan du sjekke posene. Bladene skal være så tørre at de knuser lett mellom fingrene.
Om du ikke har store mengder urter å tørke kan du også legge dem på et kjøkkenhåndkle og legge dem godt unna direkte sollys.
Tørking i ovn
Fjern bladene fra stilkene, og legg bladene utover en ovnsrist eller en bakeplante med bakepapir. Pass på at bladene ikke dekker hverandre. Sett ovnen på varmluft uten varme og sett ovnsdøra på gløtt. Det går fint an å tørke flere brett samtidig. Sjekk bladene med jevne mellomrom, men de kan godt stå over natten så lenge du ikke har varme på. Når bladene er så tørre at de lett knuser mellom fingrene er de ferdig tørket.
Tørking i elektrisk urtetørker
Det finnes egne apparater for tørking av urter, bær og sopp. Disse er veldig effektive, og tørker du mye kan det være verdt investeringen. Jeg har imidlertid vært fornøyd med metodene beskrevet ovenfor, så jeg har ikke følt behovet. Men sjekk det ut, og se om det kanskje er noe for deg og ditt bruk.
Oppbevaring av urtene etter tørking
Den beste måten å bevare smaken til urtene etter tørking er å oppbevare dem mørkt i lufttette glass. Men pass på at urtene er helt tørre før du legger dem i glassene. Er det litt fuktighet igjen vil muggsopp og eventuelt råte lett angripe og ødelegge urtene.
Når det gjelder urter til fisk er det nesten umulig å gi et godt svar på det fordi fisk er så mangt. Ulike fisker har ulike smaker og ulikt fettinnhold, noe som spiller inn på hva som går sammen. De fleste urtene har ikke en overveldende smak, så helt feil pleier det nesten ikke bli uansett. Vi pleier å bruke det vi har for hånden av gressløk, persille, timian, oregano, sitronmelisse og hvitløk. Det pleier å bli bra til det meste. Svenskene bruker mye dill (som jeg synes ser bedre ut enn det smaker:-)). Mitt beste råd er å prøve seg litt forsiktig frem, og gjerne kombinere flere av gangen. Kanskje det er noen lesere som har lyst til å dele sine favoritter?
Lykke til!