Storfe

Biff Bourguignon

Dette er en deilig kjøttgryte som er forholdsvis enkel å lage. Denne MÅ du bare lage neste helg!


  • GI: 4 Portioner
  • FORBEREDELSER: 20 min
  • TILBEREDNING: 2 Timer 15 min
  • KLAR PÅ: 2 Timer 45 min

En deilig biff og rødvinsgryte, perfekt til søndagsmiddagen

Ingridienser

Instruksjoner

  1. Fres sellerirot, gulrot og løk i 5 minutter i litt olje i en stor kjele som tåler å bli satt i ovnen. Tilsett så tomatpuré og hvitløk, la dette surre i 2-3 minutter. Tilsett kraft, rødvin, timian, rosmarin, og laubærblad, la dette koke i 10 minutter uten lokk. Dersom du vil ha litt tykkere saus tilsetter du også utrørt maisena. Smak til med salt og pepper. (Det er ikke sikkert du trenger noe)
  2. Brun kjøttet i en varm panne med litt smør. Ha det over i kjelen med saus. Sett på lokk og stek det videre i ovnen i minst to timer på 200 grader.
  3. Brun sopp, bacon og sjalottløk i resten av smøret. Når kjøttet er mørt (etter ca 2 timer) tilsetter du dette og koker videre i 15 minutter.
  4. Server gjerne med mandelpotetmos: Mandelpoteter, skrelt. Smør i små terninger. Melk og fløte (like deler). Salt og pepper. Kok potetene møre på lav varme UTEN salt. Mos sammen med smør, oppvarmet fløte og melk. Smak til med salt og pepper. Lykke til og velbekomme!

Allergi og Diett: Retten er glutenfri. Retten er melkefri hvis man bruker olje/maragrin fremfor smør. (potetmos kan erstattes med ris)

Irish stew by Gina

Irish beef stew er en klassiker som koser seg selv i gryta, for det meste da. Det spises veldig mye indrefilet her til lands, som vi vet så har hvert dyr bare litt av det slaget. Hvorfor ikke prøve mer av den rimeligere og absolutt mer spennende høyryggen? Kjøttet er smakfullt, men trenger litt koketid. Da er en god gammeldags gryte deilig både som søndagsmiddag eller som ”comfortfood” når vi har gjester. Da gjør jeg ferdig alt på forhånd, og er gjest i mitt eget selskap. Gina Granum.

Du trenger til 4-5 personer:
500 gram oksehøyrygg, skåret i 2,5 cm biter (du får kjøpt den uten ben)
2 store løk delt i to og skåret i skiver
3 store gulrøtter delt i store skiver
3 stilker stangselleri hakket i tynne skiver
Evt. det hvite av en purre i skiver
8 store eller 12 små poteter, skrellet og delt i 4 evt. 2
40 gram smør
3 ss hvetemel
½ liter oksekraft (du kan godt bruke terning)
1 ss tomatpure
Salt etter smak
Kvernet pepper
5 skiver bacon
Hakket persille til å ha på toppen
Fremgangsmåte:
• Sett stekeovnen på 160 grader
• Brun kjøttet i en romslig jerngryte, du må sikkert steke det i flere omganger
• Ta ut kjøttet og oppbevar det i en bolle f.eks
• Ha løk og selleristang i gryta og brun litt
• Ha i mel og brun videre en liten stund
• Hell over den varme kraften og rør mens det koker opp
• Ha i tomatpure og salt/kvernet pepper.
• Ha kjøttet tilbake i gryta og la det koke opp
• Sett jerngryta med lokk inn i ovnen, og la koke der i 45 minutter
• Ha i gulrøtter og poteter og la koke i ovnen i 45 minutter til
• Stek baconet sprøtt og hakk persillen
• Når potetene er møre, er retten klar for servering.
• Den tåler fint å stå en god halvtime uten varme om du f. eks vil servere en forrett først.
• Før servering fordeler du baconbiter og strør persille på toppen

Victors oksekjeve i Pedro Ximenez

Spania kan mat. Og en kjeve skal man ikke kimse av.

1 kg oksekjeve rent av fett og nerver 
Litt hvetemel for belegg

Oliven til steking
Litt salt.

Til søtpotetmos 

800 gr søtpoteter
1 appelsin
1 sjalotløk 
200 gr smør
1dl appelsinjuice
Salt og pepper.

Til confit av sjalotløk 
500gr sjalotløk 
2 ts smør
1 ts sukker
1 ts oksefond
2 ts balsámico 

Til oksekjeve kraft
1 flaske Pedro ximenez sherry
1 pastinak
1 purreløk 
1 kepaløk
2 hvitløk 
8 dl vann
1 gulrot
4 ts oliven til steking.

Victor Soria Barkvoll

Biff med ovnsbakte tomater og chilidressing

Ingredienser:

(4 porsjoner)

4 biffer a 200 g av ytrefilet storfe
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss margarin til steking

3 dl kesam original, 8 %
4 ss søt chilisaus

400 g cherrytomat, rød
100 g salatblad
50 g ruccula
½ rødløk

Fremgangsmåte:

Krydre biffene med salt og pepper, og stek dem over middels høy varme til det begynner å piple på oversiden.

Snu biffene og stek dem videre til rosa kjøttsaft pipler frem (medium stekt).

Legg tomatene i en ildfast form og stek dem på 230 grader i 8-10 minutter.

Rør sammen kesam og søt chilisaus til dressing.

Skyll salaten og del opp salatbladene. Skrell og del løken i båter. Bland salat og løk.

Server biffen med bakte eller ovnsstekte poteter.

Jarles oksehalesuppe

1) 3 kg skivet oksehale vendes i mel/salt/pepper-blanding og brunes på høy varme i raspolje. Ha i en stor kjele
2) Surr fort og ha i kjelen:
6 gulrøtter i skiver
4 løk i små båter
10 fedd hvitløk grovhakket
1 flaske rødvin
Tilsett vann så det dekker.
3) Ha i kjelen:
2 sitrongress (skal bare koke med)
En god neve hakket bladpersille
2-3 neper i små biter
½ pepperrot i små biter
5 stenger stangselleri i skiver
5 cm fersk ingefær i tynne skiver
1 liten kålrot i små biter
3 tørkede laurbærblad
2 ts timian
2 ts rosmarin
Salt
Pepper
4) Brun 200 gram bacon i biter å ha i kjelen
5) Kok i 4-5 timer