Rekekraft til fiskesuppe

Spist reker? Husk at du kan bruke rekeskallet til å lage digg kraft til fremtidig fiskesuppe - det går superfort og løfter suppa til et helt nytt nivå!

Skall av ca 500g reker
1 løk eller 2 sjalottløk, finhakkes
1 gulrot, grovhakket
Grovhakket persille, eller andre urter

Smelt ca 1ss godt smør, og surr løk + gulrot + urter i noen minutter. Tilsett rekeskallet og surr videre i 5-7 min. Tilsett kaldt vann til det dekker skallet, ca 1 liter. Det er viktig at vannet du tilsetter er kaldt, da dette etter sigende trekker ut mer smak. Du kan også tilsette litt sitron. Kok opp og la småkoke i 20 min. Jeg pleier å smake av med litt salt helt til slutt.

Sil kraften og frys ned, med mindre du har planer om å bruke med en gang. 

Ikke tid til å lage kraft med en gang? Putt rekeskallet i en pose og frys det ned. Det samme kan du gjøre med grønnsaksskrell som egner seg til kraft.
Anette Slettbakk Garpestad
 

Bakte rødbeter med fetaost, honning og mynte

Jeg er ikke spesielt glad i syltede rødbeter på glass. Det var slik rødbeter ble spist da jeg var ung. Men rødbeter er så vanvittig bra å bake i ovnen. Du kan bake den helt igjennom eller du kan velge å ha en litt hard kjerne, noe jeg liker veldig godt. Det er enkelt å tilberede disse. Jeg skrelte dem (du kan selvsagt bake dem med skalet på og ta av skallet etterpå) og la dem i en ildfast form sammen et par hvitløksfedd og bittelitt nøytral olje. Så drysset jeg litt flaksalt over. Jeg lot dem stå på 180 grader i nesten to timer. Når de er ferdige tar du dem ut og skjærer dem i båter, skiver eller hvordan du vil. De kan serveres lune eller varme. Du bestemmer. Dette er perfekt som en forrett.

Legg rødbetene  på et fat. Smuldre store biter fetaost over, hell over bittelitt flytende honning (akasiehonning er bra), masse god olivenolje og ristede pinjekjerner (rist i en varm panne til de får farge).Ha masse deilige mynteblader over retten.  Til slutt drysser du litt godt flaksalt og litt pepper over. Helle Valebrokk.

Grillet grågås

Gås er godt. Denne ble skutt i Halden.

Dette trenger du:
1) Kulegrill og termometer
2) En hel gås
3) Marinade (se lenger ned)

Slik gjør du:
1) Bland søt soyasaus, soyasaus, ketchup, chilli, grillkrydder (fra Marokko) og 5 hvitløk. La gåsen ligge i marinade så lenge som mulig. Bruk gjerne en plastpose.
2) Fyr grill langs kantene og legg gåsen under lokk i midten slik at den ikke blir utsatt for direkte varme. Stek til kjernetemperatur 62 grader. La hvile i 20 minutter.

Server med det du har mest lyst på der og da. Jarle Aabø.

Snasen eplemos

Når naboen inviterer til slang, da blir det syltetøy.

Renskjær 10 supersyrlige epler med skrell, snitt en vaniljestang, finhakk en liten neve basilikum. 2 kanelstenger, 50/50 demerarasukker og hvitt sukker etter smak.
Ha alt i en kjele + en liter vann. Kok lenge på svak varme. Kjør med stavmikser. Frys ned i passe porsjoner. Jarle Aabø.

Wernes fastfood-bacalao

Fastfood-bacalao for to pers.

Fres rødløk og hvitløk i en kasserolle, før man tilsetter 3 dl fiskekraft. Kok opp før man tilsetter 3 dl moste tomater. Dette varmes til kokepunktet, før man smaker til med salt, pepper og chili. Skru ned varmen og la det putre noen minutter med torskefilet (kuttet i store chunks) til den begynner flake. Kok nypoteter med skallet på og mos dem sammen med godt smør og dill, smakes til med salt og pepper. God søndag. Werner Wedel.

10583954_279290355612558_4693451204129120200_n.jpg

Grønne bondepiker

En av de ti viktigste dessertene i Norge må vel være tilslørte bondepiker. Her en fargevri.

Dette trenger du:
1) Eplemos som røres inn med grønn konditorfarge, litt vaniljesukker og kanel.
2) Knust kavring
3) Stivpisket krem uten sukker

Slik gjør du:
Legg lagvis i glass eller bolle. Server innen 30 minutter. Jarle Aabø.

Laks i spaghettini

Noen ganger dukker det opp en ny vri som noen ganger er verdt å ta vare på. 

1) Surr i panne med olje 2 ts rød currypaste, 1 ss marokkansk fiskekrydder, 1 ss tørket koriander, 1 ss tørket persille, 1/2 ts pepper og 1 ts mango-chutney.
2) Ha en boks kokosmelk i en kjele. Tilsett 1/2 fiskebuljonterning, 2 ss soyasaus og tilsette krydderblandingen fra panne (husk kok ut pannen med litt vann og ta dette med). Kok i fem minutter.
3) Ha 1/2 slangeagurk skjært i strimler, 1/2 finhakket rødløk, en finhakket tomat og strimlet 1/2 crispsalat. Kok 5 minutter eller til sausen blir noe tykk.
4) Legg i i 500 gram laks i terninger. La det trekke til laksen er klar.
5) Kok spaghettini. Se pakke for koketid og saltmengde til vannet.

Jarle Aabø

Kongeøster og lammekotelett

En tre til fem cm tykk fersk lammekotelett trenger svært lite for å gjøre enhver mo i knærne.

Dette trenger du:
1) Lammekotelett så tykk du ønsker.

2) Kongeøstersoppen skjæres i langsgående skiver. 

3) Smør og matolje som rasp, solsikke etc

4) Potetbåter 

5) Potetmarinade

Dette gjør du:
1) Ha potetbåten i en plastpose eller lignede. Hell over en blanding av olivenolje, salt, pepper, tørket baslikum og knust hvitløk. Legg i langpanne og stek i ovn på 200 grader til møre - en drøy time. 

2) Gni koteletten inn med salt og pepper. Bruk gjerne kambodsjansk pepper og Maldonsalt. Ha smør og olje i varm panne. Snu ofte og stek frem til ønsket kjernetemperatur. Legg til side i 10 minutter før servering..

3) Damp sopp i tørr panne. Ha i meierismør og brun sopp godt på begge sider.
 

Jarle Aabø

 

CEVICHE

For noen år siden landet jeg med et småfly på Guatemalas kyst. Fra flyet til nærmeste strandbar var det ca 25 meter å gå. Inne i skyggen ventet Ceviche og Frozen Margaritas. Jarle Aabø.


1) Finskjær hvit saltvannsfisk som sei, steinbit eller makrell.
2) Rens 30 reker
3) Del opp 5 kamskjell i fine skiver
4) Ha fisken i en bolle og hell over 5 dl limejuice. La stå romtemperatur i 2,5 timer.
5) Varm olje tilsett tre hvitløk i 3 minutter, sil av oljen og avkjøl.
6) Hakk en kilo tomater, fjern frøene.
7) Bland inn i tomatene 15 g frisk koriander, 250 g hakket løk, 1 ¼ dl ketchup, 2 ss mild rød peppersaus (hvis du har), 1 ss tørket oregano, ½ ts salt, ¼ nymalt pepper, 2 ss hakket syltet jalapenos og den avkjølte hvitløkoljen.
8) Skyll fisken 3 ganger med kaldt vann. Dekk den så med vann og la den stå i 5 minutter, så skylder du en gang til. 
9) Bland tomatblanding og fisk. Sjekk saltsmaken.
10) Tilsett hel grønn (små) oliven.
11) Server i posjonsskåler (iskaldt) sammen med salt kjeks.
12) Frozen Margaritas – se google 

Løksuppe

Takker for medlemskapet i denne gruppen. Å titulere meg selv som en av norges beste kokker blir helt feil, men deler likevel en oppskrift med dere i mitt første innlegg. Løksuppe! Høsten er i anmarsj, og da er det godt med noe å varme seg på.

Dette er forøvrig en oppskrift for å gjøre to personer stapp mette, så doble eller tredoble den gjerne.

Oppskriften til guttungen på 16 og meg,- jeg lagde litt ekstra mye,- ble som følger:

- fire store løk i tynne skiver
- to sjalottløk i tynne skiver
- to fedd hvitløk, knust med flatsiden av en kniv og deretter finhakket
- solsikkeolje til steking/varming av løken
- en liter vann med tre kjøttbuljongterninger
- timian, rosmarin og paprikapulver,- brukte en halv teskje av hver
- to laurbærblad
- to loffskiver eller et par dager gamle brødskiver uten skorpe
- masse ost
(Skal forøvrig doble mengden hvitløk neste gang....).

Varmet en god del olje i stekepannen. Bryteren min går fra 0 til seks, og jeg satte den til 4 under oppvarmingen og deretter til 1 når jeg tilsatte alt av løk.
Lot dette stå og godgjøre seg i nesten 30 min. på SVAK varme,- bare såvidt at jeg hørte løken "hvisket",- ikke freste. Rørte om et par ganger. Den skal bare bli "blank", og ikke ta farge.

Kokte opp vann med buljongterninger og krydderet, tilsatte løken i kjelen og la oppi laurbærbladene. Lot dette putre i ca. 40 min. og smakte til med salt og pepper.

Gjorde ren stekepannen, og tørr-ristet loffskivene til de ble litt brune.

Satt stekeovnen på 250 grader, plukket ut laurbærbladene av kjelen, og øste suppen over i to ildfaste suppeskåler.
La deretter loffskivene på toppen og på med masse ost slik at dette dannet et "lokk" over suppen. Brukte forøvrig "Maasdamer".
Gratinerte så dette i ovnen i ca. 10 min. til osten var smeltet og begynte å få litt farge.

- Leste forøvrig på nettet at dersom du ikke har ildfaste suppeskåler, så lager du simpelthen ostesmørbrød i ovnen, og legger i skålene med suppe....

Voilà,- ferdig suppe plassert på to gryteunderlag av kork.

Vel bekomme!
Morten Johansen

Fjellørret og lakris

Jeg startet med å skrelle poteter og sellerirot. Tenk 1/3 sellerirot til 2/3 potet. Del i stykker. Kok i usaltet vann til bitene er møre. Hell av vannet og bland med salt, pepper, litt revet muskattnøtt og masse smør og melk. Jeg bruker en grønnsaksmølle for å få konsistensen på stappa silkemyk.

Fisken: Jeg la fiskefiletene (med skinnflaten ned) på en stekeplate med bakepapir på. Jeg helte litt god olivenolje over og drysset salt, pepper, noen anisfrø (en klype) over hver fisk. Så tok jeg en klype lakrispulver over. Høres dette rart ut? Husk at lakrispulver er krydder på lik linje med salt og pepper. Det blir ikke til godterier før det er blandet med andre ting.  Ovnen skrudde jeg opp til 120 grader. Filetene var ferdige i oven når kjøttet slapp fra skinnet. Ikke mange minuttene altså.

Mandler: Jeg liker spanske mandler av den flate typen, men de kan være vanskelige å kommer over. Vanlige skåldede mandler går fint. Svitsj dem i varm panne med olivenolje og smør. Salt og pepre lett og ha over en knivspiss laksrispulver. Slå av varmen og riv skallet av 1/2 sitron over og litt flatpersille.

Server ørret med potet- og selleristappe og deilige mandler over, og selvsagt litt av det gode smøret fra pannen. Helle Valebrokk.