Hjemmerøkt ørret med eggerøre

Det er ikke sigaretter jeg snakker om, men en liten røykboks som jeg kjøpte forleden dag. XXL er ikke butikken for meg – vanligvis. Jeg er ikke sporty og ikke har jeg tenkt til å bli det heller. Men de har en fabelaktig villmarksavdeling. Her selges Sølvkroken røykovn til en nette sum av 250 kr. Den er perfekt til å røyke fisk og mindre kjøttstykker i. Jeg har den på min knøttlille veranda. Slik gikk det da jeg røkte et stykke ørret i røykboksen:

Jeg saltet og pepret ørretfileten (med skinn). I bunnen av røykovnen la jeg et tynt lag røykespon og 7 knuste einebær. Røykespon får du kjøpt på XXL og andre større sportsbutikker. Fisken la jeg på rist og så la jeg på lokket. Under boksen er det to brennere som er tent med rødsprit.

Lokket er på i ca 20 minutter.

Når jeg tar av lokket på røykboksen, dufter det herlig røkt fisk!

La fisken avkjøle seg på rist. Den er deilig når den er lett lunket.

Nå er den herlige tiden her! Du får sellerirot med selleribusk (gratis med på kjøpet). Vask bladene godt og hakk dem. Lag en salat med hakkede selleriblader, grønne epler i terninger og skrellet agurk i biter. Lag en enkel vinaigrette med dijonsennep, salt, pepper, sitronsaft og god olivenolje. Hell over salaten. Server fisken med salaten og eggerøre.

Hjemmerøkt ørret er fantastisk godt, så løp og kjøp røykboks!



Napolitansk Pizza

Pizza er etterhvert blitt en norsk nasjonalrett. Frysediskene bugner over av mer eller mindre gode hel og hvalvfabrikata, og hvem husker vel ikke mors hjemmelagede pizza med kjøttdeig og et tjukt lag med norvegia på toppen? Men, du kan faktisk lage ekte napolitansk pizza hjemme og få til et resultat som ikke skiller seg nevnværdig fra det du får på en virkelig god pizzarestaurant.

Pizzaen så etter sigende dagens lys i området rundt Napoli for mer enn 2ooo år siden. Nå var ikke det å hive noen rester og kanskje også litt ost noe man utelukkende bedrev i området rundt Napoli, blant annet gjorde man noe lignende i antikke Hellas – og det fines referanser til flatt brød med restemat fra vikingtiden i Norge. Den moderne pizzaen slik vi kjenner den (med tomatsaus) dukket opp på 1800 tallet. Klassikeren Pizza Margherita ble etter sigende til i 1889 da den Napolitanske pizzaiolien Raffaele Esposito ble hyret inn av det kongelige palasset Capodimonte for å lage en pizza til ære for dronning Margherita som var på besøk i byen. Han laget tre forskjellige varianter. Den som falt best i smak hos dronningen var en pizza med tomatsaus, mozzarella og basilikum. Rødt, hvit og grønt som det italienske flagget. Om denne legenden er sann eller ikke er det vel egentlig ingen som vet, men historien er så sjarmerende at jeg velger å tro på den.

Pizza spises over hele verden og i følge analyseselskapeftAC Nielsen er Norge det landet i verden hvor det spises mest pizza per innbygger. I 2004 satte vi til livs 5,4 kilo hver. Hele 50 millioner frossenpizzaer ble solgt det året. Vi konsumerte 22000 tonn frossenpizza, 15000 tonn hjemmelaget pizza og 13000 tonn pizza fra pizzarestauranter.

Det som kjennetegner en god napolitansk pizza, er den tynne bunnen og tomatsausen. Bunnen skal i følge offisielle regler ( ja de finnes faktisk) ikke være tykkere enn 3 millimeter! I tillegg stekes den gjerne på veldig høy varme rundt 485 grader celsius i 60-90 sekunder. De færreste har ovner hjemme som blir så varme. Jeg pleier å sette  ovnen på så høy varme som mulig en god time  før jeg skal steke pizza . I tillegg har jeg en bakestein. Har du ikke bakestein kan du for eksempel bruke murstein eller uglasserte fliser. Eller du kan steke pizzaen på stekebrett.

Hva du vil ha på pizzaen din er helt og holdent opp til deg, du kan til og med lage dessertpizza. Skal du lage noen av klassikerne – de er som regel veldig enkle med få ingredienser, er det spesielt viktig at deigen og sausen er helt i toppklasse. Det fines relativt mange napolitanske pizzaiolier som vil hevde at det kun finnes to varianter som kan kalles ekte original pizza, pizza Margherita og pizza Marinara. Slik sett lyver nok tittelen litt, men inspirasjonen til denne artikkelen er uansett de klassiske napolitanske pizzaene. Lengre ned vil du fine en liste over noen klassiske pizzaer og hva de består av. Et lite tips, prøv å begrens deg år du skal toppe pizzaen din. Det blir fort alt for mye fyll, og da flyter den over når du steker den. I tillegg blir den nesten umulig å spise.

Som base til sausen kan du om du vil bruke sugo de pomodoro. Om du vil kan du også lage en enkel og smakfullsaus ved å fin hakke tomater som du har tatt av skallet og fjernet kjernene. Hakk opp så mange tomater du tror at du vil trenge, finhakk basilikum og smak til med salt. Enklere kan det ikke gjøres. eller du kan bruke oppskriften under. Som det meste jeg baker bruker jeg surdeig i pizzadeigen min siden jeg synes det smaker mye bedre. Jeg pleier også å ha i siktet durumhvtemel eller semule for å få til en skikkelig god tekstur. Når du har vært på en virkelig god pizzarestaurant har du kanskje spist pizza med kjøttboller? Disse kjøttbollene er som regel laget av pølsedeig fra ferske pølser. En slik pølsedeig kan du enkelt lage selv. Det tar to minutter i foodprosessoren.

Klassiske pizza:

Pizza Marinara: tomatsaus, hvitløk, oregano*

Pizza Margherita: tomatsaus, mozzarella, basilikum*

Pizza Romana: tomatsaus, mozzarella. ansjos, oregano, oliveolje

Pizza Capricciosa: tomatsaus, mozzarella, kokt skinke, champignon, artiskokk, oliven, olivenolje

Pizza Quattro formagi: tomatsaus, mozzarella, fontina, gorgonzola, stracchino

Pizza Calzone: tomatsaus, mozzarella, kokt skinke, champignion

Pizza Quattro stagione: tomatsaus, kokt skinke, artiskokk, blåskjell, champignon, ansjos, oliven

Pizza Frutti de mare: Sjømat

Dette er bare noen eksempler. Andre toppinger kan være: pløser, pølskjøtt fra ferske pølser, parmaskinke ( has på når pizzaen kommer ut av ovnen), ricotta, bacon, spinat, pepperoni og tunfisk.

* Napoli



Lammeskank på 40 minutter

Jeg har kjøpt trykkoker, og er helt frelst!

Idag laget jeg lammeskank i rødvin- og solbærsirupsaus på en seng av hjemmelaget potetmos.

Oppskrift til to personer:
- To lammeskanker på samme størrelse
- 4 dl rødvin
- 8 fedd hvitløk
- 2 laurbærblader 
- 5 ss solbærsirup
- to stilker med rosmarin.

Stek skankene i smør slik at du får stekeskorpe rundt hele skanken. Hell over rødvin, solbærsirup, og hvitløk. Tilsett rosmarinkvistene og laurbærbladene. Sett på fullt trykk på trykkokeren og senk temperaturen på platen når du har fullt trykk.

La det stå i 20 minutter, og ta gryta under kaldt vann til trykket går ned. Åpne gryta, og snu skankene og gjenta prosessen. 20 minutter senere er middagen klar.

Vel bekomme!

Stekt lår av landkylling med løk og hvit nektarin

Ginas kjøkken og sånn er tilbake etter en strålende og deilig sommer.
Jeg har ikke ligget helt på latsiden, men har laget noen nye retter som jeg vil dele på bloggen .
Dette innlegget forsøkte jeg , uten særlig hell, å legge ut fra mobiltelefonen nå i juli.
Så om det var noen som ønsket oppskrift, så kommer den altså nå.

Skal ikke gå så mye inn på landbrukspolitikk og matkvalitet, Det er ymse å finne i butikkene av kyllingprodukter, men i vår familie foretrekker vi god og saftig landkylling .
Et lår av landkylling er nok til 2 personer, og denne måten å tilberede den på er drevet av sult og inspirert av hva jeg eller hadde i skapet. Hvite nektariner smaker himmelsk. Om du får tak i det,så kjøp!

Du trenger:

1 lår av landkylling
1-2 hvite (eller vanlige) nektariner eller ferskener
1 løk
1 fedd hvitløk
1 dl hvitvin eller eplejuice
1krm provenceurter, gjerne den med lavendel
Salt og kvernet pepper
150 gram tørr eller en pakke fersk pasta etter valg.

Gjør slik:
1. Sett ovnen på 175 grader
2. Gni kyllinglåret inn med salt og pepper, og brun i pannen med litt rapsolje
3. Legg låret over i en passe stor ildfast form .
4. Kok ut pannen med bittelitt vann og hell over i formen med vin/juice
5.Dypp nektarinene i kokende vann, da blir skallet lett å fjerne. Del fruktkjøttet i fire og fjern steienen før du legger det i formen rundt kyllingen.
6. Del opp løken i båter, og legg sammen med nektariner og et hvitløksfedd delt i 3
7. Sett det hele i ovnen, og stek til kyllingen er gjennomstekt ca. 1 time.Dersom det ser ut til å tørke inn , kan du ha på litt mer vann
8. Kok pasta i mellomtiden, pass på at den blir al dente.
9. Ta ut kyllingen av formen, og la den hvile på benken mens du gjør klar sausen.
10. Hell innholdet av formen i en passende beholder, og jevn den med en stavmikser
11. Ha sausen tilbake i formen eller i to dype, varmetallerkener.Legg pastaen over, og dander kyllingen på toppen.

12. Har du lavendel tilgjengelig, så pynt gjerne med det.

Romantic dinner for two er hva du har laget nå, velbekomme :)

Tips: Retten smaker også nydelig med potetsnø eller ris.

Urterullet svin med tomatsaus og tagliatelle

Her en ettermiddag ville tilfeldighetene det slik at jeg og min bedre halvdel var hjemme alene. Var litt lite giret på middaglaging, men etterhvert meldte sulten seg. Tok et overblikk i skap og skuffer, og så at vi hadde ingredienser til en pastarett. Så kom jeg på svinefileten, og dermed var ideen født. Satte i gang, og middagen var ferdig i løpet av 15-20 minutter. Frode var kjempefornøyd og syntes det smakte utrolig godt, og det gjorde faktisk jeg også...enkel hverdagslykke kaller man sånne situasjoner:o)

DU TRENGER:
1 svinefilet a 6-800 gram
Fersk rosmarin
Fersk timian
Maldonsalt
Kvernet pepper
1 ss balsamicoeddik
2 ss konjakk
1 boks hermetiske tomater
1 gulerot
1 paprika
4 sjampinjong
1/2 purre
Chili explosion

Kok tagliatelle etter anvisningen på pakken.

Skjær svinefileten i terninger på ca 3x3 cm. Finhakk urtene og tilsett salt og pepper. Rull svinekjøttet i blandingen. Stek kjøttet i litt smør i stekepannen. Ikke tilsett alt kjøttet på en gang, men stek i 2-3 omganger. Legg til slutt alt kjøttet tilbake i pannen, tilsett balsamico og konjakk. Bland godt og la det hele surre 2-3 minutter.

Skrell og kutt gulerot i passende biter. Kutt paprika i strimler som igjen deles i tre. Kutt sjampinjongen i to og del deretter i passende biter. Kutt purre i ringer. Ha grønnsakene over i en gryte sammen med litt smør og olje. La dem surre et par minutter, og tilsett så tomatene. Kok opp og slå ned varmen. Smak til med salt, pepper og chili explosion.

Legg opp tagliatelle, øs opp sausen og dander over kjøttet. Server!!
VEL BEKOMME:o)


Deng et Svin!

Du har sikkert kjent lysten, kanskje til og med flere ganger. Lysten til å denge løs på et skikkelig svin. Det kan absolutt være en god idé å følge denne trangen. Jeg lar trangen få utløp rett som det er, og resultatet? Herlig!

Nakkekoteletter av svin er en rimelig råvare. Skjærer du kjøttet av bena og denger de flate med en kjøtthammer eller en gryte, bryter du ned muskelfibrene og du får et stykke kjøtt så mørt at det nesten smelter i munnen. Alt de trenger er en superkjapp tur i en varm stekepanne. Slike dengte kjøttstykke er godt til middag med nesten hva det skulle være av tilbehør. Dengt svin trives også veldig godt som midtpunktet i en sandwich. Dengt svin passer ypperlig med paprikasus.

Deng et svin du og!

Bønnemos med mynte

Bønnemos med mynte6.0 out of 6 based on 1 rating

Rating: 6.0/6 (1 vote cast)

Dette er en slekting av hommousen. I stedet for kikerter har vi brukt hvitebønner og krydret den med mynte i stedet for kummin.

Som det meste er det best om du lager denne fra bunn med tørkede bønner du bløtlegger og koker. Selvfølgelig er det lov å jukse, men både smaken og næringsinnholdet blir bedre om du lager det fra bunn. I tillegg slipper du unna e-stoffer og annet nips, slik som sukker.

Når jeg skal bløtlegge bønner, gjør jeg ofte det kvelden før jeg har tenkt å bruke de. Bønner og kikerter skal kokes til de er møre, og koketiden vil variere med størrelsen på bønnene. De jeg brukte var enorme Lima-bønner.

Denne typen moser er veldig næringsrike og inneholder en blandt anet kalsium, folat, vitamin B6 og masse annet som er bra for kroppen din. Den egner seg like godt til en meze-buffet, som dipp eller til å ha på brødskiva.


Bønnemos med mynte Oppskrift

  •  
  • FORBEREDELSER: 15 Timer 0 min
  • TILBEREDNING: 15 min
  • KLAR PÅ: 15 Timer 15 min

Ingridienser

Instruksjoner

  1. Bløtlegg bønnene i minst 8 timer. Bytt vann og kok de møre. NB! ikke tilsett salt i kokevannet før etter en times tid. Da blir skallet på bønen seigt. Ha bønnene i et døslag og kjøl ned med ladt vann. Renn av.
  2. Bland alle ingrediensene i en foodprosessor, og kjør til en glatt konsistens.
  3. Leg den opp i en fin skål hvis du skal servere den med en gang, eller i ha den i en lufttett boks i kjølekapet.

Salmalaks med kiwisalsa og polenta

Lakseloin av Salma er jeg veldig glad i. Jeg spiser den ofte rå, men også tilberedt på andre måter. Når jeg varmebehandler laksen, passer jeg alltid på å ikke steke den for mye. For å få frem mest mulig av den gode smaken og ikke ødelegge teksturen i fisken, bør den være litt rå i midten. Ved å steke laksen raskt på høy temperatur, ker den klar på noen få minutter. Denne gangen har jeg stekt laksen i grillpanne, men vanlig stekepanne fungerer selvsagt også strålende.

Denne oppskriften passer for to personer. Jeg bruker ca 150 gram laks per person

Start med å lage tilbehøret, og stek laksen helt til slutt!

Polenta inngår ofte i italiensk «husmannskost» og består av finmalt eller grovmalt mais. Man kan lage mye av polenta, og jeg har tilberedt den som en siderett eller tilbehør til laksen. Konsistensen kan sammenlignes litt som en mellomting av potetmos og pudding. Polenta passer som tilbehør til ulike kjøtt- og fiskeretter.

Den friske kiwisalsaen kan brukes til så mangt. I tillegg til å brukes som tilbehør egner den seg også å ha i små glass og serveres som en liten forrett. Siden kiwisalsaen skal stå og hvile en stund, er det denne jeg starter med å lage.

Kiwisalsa

  • 3 stk kiwi
  • 1/2 rødløk
  • 1/2 chili
  • 1/2 lime
  • 1/2 ss olivenolje
  • 1 ts honning
  • 1/2 ts cummin

Kutt kiwi og rødløk i terninger og bland sammen i en skål. Finhakk chili og bland inn. Bland juice fra lime, olivenolje, honning og cumminpulver. Rør dette sammen og bland med det andre.

Dekk til skålen og la den stå en time i romtemperatur. Sett den deretter kjølig til den skal serveres.

Polenta

  • 3 dl god kraft
  • 1 sjalottløk
  • 0,5 dl polentagryn
  • 1 ss creme fraiche
  • 1/2 ss smør
  • 1 ss revet parmesan
  • litt salt

Kok opp kraften og tilsett finhakket sjalottløk. Tilsett polentagryn og la dette småkoke i 20 minutter under omrøring. Pass på å ikke ha for høy temperatur, for da svir det seg lett. Det er også en fordel å ha litt ektra kraft, i tilfelle det trengs å spe på litt etterhvert. Ikke før polentaen er nesten helt klar skal de siste ingrediensene tilsettes. Ha først i creme fraiche.

Nå kan du begynne å steke laksen, men pass samtidig på å røre i polentaen og hold den varm. Når laksen er ferdigstekt tilsettes smør og parmesan i polentaen. Rør til det er helt jevt, smak til med salt og server straks!

Drikketipset: Av øl vil jeg gå for en lett og lyst øl som Pilegrim fra Kinn,  Dag citrus pale ale fra Ægir eller Nøgne Ø pale ale.

Kjøkkenutstyrstipset: For å finrive parmesan anbefaler jeg et rivjern fra amerikanske Microplane. Med et fint rivjern  (gourmet fint rivjern) går det raskt og effektivt. Jeg river også sjalottløk for polentaen med dette rivjernet. Da blir løken helt finmost uten å miste noe av saften fra løken. Det er ikke uten grunn at mange anser disse som verdens skarpeste rivjern! Fåes kjøpt i nettbutikken www.matmeg.no/butikk

Rekecocktail anno 2013

Rekene på ei fjøl? Ha dem i glasset istedenfor.

Det er visse ting som er umiskjennelig retro og som bringer tankene til en tid man ikke ser igjen. Heldigvis, vil kanskje noen si. Tanken om at kinakål faktisk passer utmerket i salat, gjerne sammen med en tomatbåt fra i går og, for å gjøre det ekstra spennende, litt hermetisk mais også, for eksempel. Men samtidig er det også noe av denne retromaten som har fått mye pepper – kanskje med rette, men den behøver ikke vrakes av den grunn. Med gode ingredienser og en liten vri kan man fint vekke gamle klassikere til live igjen uten at det lukter møllkuler på kjøkkenet. I dag slår jeg et slag for rekecocktailen – og med nye Eva Solo-glass i hus finnes det selvsagt bare én måte å servere den på.

Til forrett til én person trenger du:

ca. 50 gram rensede reker (vær så snill, bruk ikke dem på lake!)

salat

mango

rødløk

avocado

ca.1 ts majones

ca. 1-2 ts tequila

litt limesaft

Maldonsalt

chipotlepulver etter smak

pepper

 

Bland reker, majones, tequila, limesaft, Maldonsalt og chipotle i en liten bolle. Du kan også ha i litt tomatpuré, hvis du vil ha den klassiske rosa fargen. Legg salat nederst i et cocktailglass (eller en liten skål, selvsagt.)  Ha over mango og avocado i biter og rødløk i løvtynne skiver. Dryss over litt salt. Jeg foretrekker denne salaten uten olje, men vil du, kan du ha i noen dråper. Ha på rekeblandingen, og kvern over litt pepper. Pynt som du vil. Spis helt uten ironi.

Fasan og rype i herlig viltsaus

Året ble avsluttet på tradisjonelt vis hos meg og min kjære. Med tradisjonelt mener jeg fugl. Det lekre, lyse fasankjøttet passer nydelig sammen det mørke og kraftige rypekjøttet. Jeg har vokst opp med fugl som julemat, og da gjerne rype og orrfugl. Fasan spiste jeg så det tøt ut av ørene mine hver gang vi besøkte mormor og morfar i Danmark.
Morfar hadde sin egen lille "mose" (myr) der han skjøt de pene og vellsmakende fuglene. Mormor tilberedte dem på beste måte, stekt på skåget og kokt i viltsausen. Alltid servert med hjemmelaget potetgull til, syltede asier og kokte poteter til å gni inn i sausen. Jeg lager også min fasan på den måten, men i år skar jeg ut brystene og lårene og stekte dem for seg, Så lagde jeg sausen på skråget.

Fasan og rype med rosenkålsalat med granateplefrø, kantareler med bacon, pære, appelsinskall og timian, chips laget av blåpotet, persillerot og pastinakk, kokte poteter og herlig viltsaus.

 

Fasan (øverst) og rype. Sørg for å vaske og tørke fuglene godt.

Jeg parterte ned fuglene til bryststykker, vinger og lår. Så stakk jeg et røkt stykke bacon under skinnet på bryst og lår. Krydre hver side av stykkene med salt og pepper.

 

Goodies til sausen. Huldreost er perfekt å bruke, for den har en kraftig karamellsmak som kler viltsausen godt. Røkt bacon fra Haugen gardsmat (Bondens marked) er perfekt til å steke sammen soppen, putte under skinnet på fuglene og til å avslutte viltsausen med.

Du starter med å kutte grønnsakene som skal brukes til kraft: Selleristenger, gulrot, løk, hvitløk og persillerot. Laurbærblader, timian og appelsinskall skal i litt senere.
 

Du kan ikke lage viltsaus uten å ha med litt av skogen inn i sausen. Derfor knuser jeg mange eienbær som jeg tilsetter. Det mer eksotiske og friske innslag av appelsin er mer utradisjonelt, men liver opp en ellers tung rett.

Brun fuglebeina i en stor gryte. Sørg for at de får fin farge før du tilsetter grønnsakene. La alt surre noen minutter før du tilsetter 2 dl hvitvin og 1 drammeglass med cognac. La alkoholen dampe av før du heller på vann. Tilsett 2 ss salt og 1 ts nykvernet pepper. La beina dekkes helt av vann. Tilsett urtene og en teskje revet appelsin. La stå i tre timer og småputre under lokk.
Etter et par timer siler du av sausen og tilsetter et stykke brunost. (4-5 skiver) Jo sterkere på smak, jo mindre trenger du.  Smak til og tilsett kremfløte. Sausen skal være god og halvtykk. Tilsett 4 ss hakket bacon for å få den deilige røyksmaken. Juster sausen med litt soyasaus og litt sitronsaft for å få den lekker.
 

Herlig viltsaus!

Ferske rosenkål er noe av det beste vi har på vinteren. Jeg liker å plukke av de ytterste lagene og ha dem i kokende van i 20 sekunder, for så å ha dem over i isvann. Så siler du av vannet og salter og peprer lett. God olivenolje i små dråper og så blander du i vakre granateplefrø. Dette er en vakker salat og en perfekt kombinasjon til viltkjøttet.

Blåpoteter egner seg veldig bra til frityrsteking. De blir superkrispe og smaker virkelig godt. Snitt dem tynt med en mandolin eller potetskreller (eller siden på et rivjern). Legg dem i kaldt vann en stund, så tørker du dem av og slipper dem i varm, nøytral olje til de er lette og sprø. Ha dem over på et stykke kjøkkenpapir for å dryppe av fett, alte og pepre. Det samme gjør du med pastinakk og persillerot.

Kantareller hadde jeg i fryseren fra i høst. Stek dem i panne sammen smør, bacon, timian og små pæreterninger. (bruk en fast pære som ikke går i oppløsning). Salt og pepre og dryss revet appelsinskall over til slutt. Sett til side og varm opp rett før servering.
 

Kantareller, pære, bacon, timian og appelsinskall.

Frityrgryta er i gang. Vakre blåpoteter gjør susen.

​Stek fuglene forsiktig. De største stykkene trenger mest tid, og du må være veldig forsiktig med å ikke la kjøttet bli tørt. Baconet under skinnet hjelper litt til å holde det saftig. La kjøttet hvile før du skjærer det opp. Husk at fugl har små, tynne bein som kan være lett å få i halsen for en utrent person. Og husk også å aldri gi fugl til hunder. De kan kveles av beina.

​Rotfruktchips ferdig til servering.

Her har du altså min fasan- og rypetallerken.




Pepperkakefudge: Sneak peek på e-boken Sunt snop og snacks

Her er en liten sneak peek på e-boken min Sunt snop og snacks. I den finner du også mange nye oppskrifter som ikke har sett dagens lys på bloggen min før. Disse julete snopekulene blogget jeg en lignende versjon på før jul i fjor og ble kjempepopulære blant leserne mine på den gamle fleksi-bloggen min. Nå er oppskriften min blitt forsunnet (yaconsirupen er forduftet fra mitt kjøkken; inneholder ca 50% fritt fruktose), forenklet og forbedret, etter min smak. Den er full av varmende krydder som gjør ekstra godt i disse kalde månedene vi befinner oss i nå. Du finner boken Sunt snop og snacks under knappen mine e-bøker og kan kjøpes med et enkelt tastetrykk der :o)

 

Oppskrift pepperkakefudge

 

3 dl mandler, helst bløtlagt og tørket på forhånd

2 dl dadler

4 ss lønnesirup

1 ts kanel

1 ts kardemomme

1/2 ts nellik

1/2 ts ingefær

1 ts stjerneanis

Noen gode drag med pepperkverna

Mal nøttene i kjøkkenmaskin og ha i resten av ingrediensene

Seige og myke som fudge eller karamell, ekstra gode i konsistensen om du tar kulene ut av fryseren og spiser med det samme. Eller bare mumse pepperkakedeigen som den er. 


Ønsker dere alle en strålende helg!

Hjemmelaget sennep til jul

Hjemmelaget sennep kan du gi bort i gave til jul. Det er billig og enkelt å lage.

Du trenger gule sennepsfrø, hvitvinseddik, sukker, salt, olivenolje og ønskede urter.

Slik gjorde jeg det:

1 dl gule sennepsfrø legges i en bolle. Hell over 2 dl kokende vann. La sennepsfrøene ligge i vannet i 10-12 timer. Frøene vil suge opp alt vannet.

Ha frøene over i en blender. Tilsett 3 ss hvitvinseddik, 1 ss sukker, 1 ss salt og 4 ss god olivenolje.

Blend med blender eller stavmikser. Velger du stavmikser vil sennepen bli finere kvernet. Jeg liker det. Bruker du blender vil du fremdeles ha korn i sennepen og den vil da bli halvgrov.

I den ene halvdelen tilsatte jeg rødbetepulver for å få en fin og julete rødfarge. I den andre delen tilsatte jeg estragon.
Tilsett din favorittsamak. Honning er godt, timian er en annen vri. 

Fyll sennepen på fine glass og ta med i juleselskap eller sett under juletreet som gave til noen som setter pris på hjemmelagde godsaker.

La gjerne sennepen stå noen dager før du bruker den. Smakene må få litt tid til å sette seg.

Peking-ribbe, del 1

I Kina spiser de gris. Det gjør de jammen meg i Norge også.

«East is east, and west is west, and never the twain shall meet,» skrev Kipling. Helt sant er vel ikke akkurat det – crossover-mat har blitt veldig populært og innebærer at man bruker ingredienser eller teknikker fra ett kjøkken og kombinerer med et annet. Et godt eksempel er for eksempel en viltwok (fra May Kristin, som også baker Norges beste ostekake!).

Jeg har fått noen henvendelser om ribbe – og jeg klarer jo ikke å dy meg. Man herjer som sagt sjelden ustraffet med julematen, men jeg gjør i alle fall et forsøk – jeg er ikke så glad i ribbe til vanlig, og da jeg var liten, spiste jeg alltid svinestek til jul. Ribbe ble for fett for min del. Og nå, når jeg er voksen, spiser jeg vilt. Men jeg ville lage god ribbe – og det fikk jeg til.



Jeg ble inspirert av Helles langstekte ribbe, men jeg ville altså gjøre noe mer ut av den. Jeg er glad i and, og særlig Peking-and. Sprøtt skinn, mørt kjøtt, og…ja, dere skjønner nok hvor jeg vil hen. Så jeg gikk til innkjøp av en ribbe (drøyt halvannen kilo) som ble saltet og pepret. Jeg snittet den på langs, benet den ut (skjær på hver side av benet og fjern det) og la den i en langpanne med lokk. Under hadde jeg en stor løk, en appelsin i båter (passende nok, siden appelsin jo betyr «Kina-eple»), et par stjerneanis, rundt en teskje hel kryddernellik, et par kanelstenger og rundt en teskje med chiliflak.  Oppi der hadde jeg en halvliter med vann før jeg satte den i ovnen og lot den stå i fem og en halv time på 100 grader. Deretter tok jeg den opp, silte av kraften opp satte opp temperaturen på 220 grader i håp om sprø svor. Og det fikk jeg – i alle fall sånn delvis:

Vil du, kan du pensle svoren med en blanding av honning og soyasaus, men pass veldig godt på – den svir seg for et godt ord. (Dessuten kommer det mer honning og soyasaus i neste del!)

La ribben hvile i et kvarters tid før du deler den opp etter stripene i svoren og så en gang til på midten. Del opp agurk og vårløk i tynne, like lange strimler. Ha hoisin-saus på en lefse av ønsket slag – i ekte crossoverstil brukte jeg potetlefser – vårløk og agurk, legg ribbebitene oppå, rull sammen og spis. Griseri på sitt beste.

Fisketallerken

Fisk til middag!

Laks eller torsk?

– Ja takk, begge deler!

Nesten all fisk egner seg for ovnsbaking og laks og torsk er to av mine favoritter. Derfor steker jeg og spiser gjerne disse to fiskene på en gang, sammen med masse godt tilbehør. Jeg bruker god og fersk torsk og salmalaks. Siden filetene er like tykke, legger jeg all fisken i en ildfast form med litt olivenlje, salt og pepper. Det viktige nå er å ikke steke filene for lenge. For å beholde litt av den rå kjernen i de saftige fileetene holder det med 8-10 minutter på 200 grader i stekeovnen. Denne oppskriften holder til fire personer.

Ingredienser 

  • 4 torskefileeter a 100 gram
  • 4 laksefileeter a 100 gram (gjerne salmalaks)
  • 6-8 middels store gulrøtter
  • 6 persillerøtter
  • 1 sellerirot
  • 1/4 pepperrot
  • 8-10 jordskokker
  • 1/3 radish
  • 6 hvitløksfedd
  • 3 sjalottløk
  • 1 ss olivenolje
  • salt
  • pepper
  • 50 g Iberico-ost

Ingredienser til sausen

  • 500 g ferske reker
  • 2 dl tørr hvitvin
  • 1/2-1 sjalottløk (finhakkes)
  • 2 små hvitløksfedd (finhakkes)
  • 2 ss fersk kjørvel
  • 5 dl kremfløte
  • 1 ss olivenolje
  • 100 g smør
  • 1 sitron

Tilberedning

  • Siden grønnsakene skal stå lengst i ovnen starter vi med disse. Først kuttes de i like store biter og legges i en ildfast form. Krydre med litt salt og pepper, hell over litt olje og sett i ovn som er forvarmet til 200 grader. Grønnsakene tar 20-30 minutter. Fisken settes inn de siste 8 minuttene.
  • Kutt et lite snitt på toppen av hver tomat og hell litt olivenolje og salt på. Legg tomatene i formen sammen med fisken. Krydre fisken med salt og pepper, litt olje og nypresset sitron. Sett formen med laks, torsk og tomat inn når grønnsakene har ca 8 minutter steketid igjen.
  • Mens grønnsakene står i ovnen er det på tide å lage en skikkelig god saus. Start med å rense rekene og fres rekeskallet i en kasserolle med litt olivenolje på sterk varme. Tilsett sjalottløk, hvitløk, kjørvel og hvitvin. La dette koke inn og tilsett deretter kremfløten. La dette koke i 15 minutter, sil av og sett sausen tilbake på platen. La dette koke til det får en fin konsistens. Monter inn kaldt smør og smak til med salt og presset sitron. Ha rekene oppi sausen.
  • Iberico-osten rives og blandes inn med grønnsakene.

Brownies med valnøtter, appelsinskall og fennikelfrø

Det er nesten litt forbausende hvor likt brownies smaker. Nesten uansett hvor du går, smaker de stort sett av en ting, sjokolade. Jo da, det er forskjeller. Noen inneholder nøtter, andre ikke. Noen har melis på toppen andre en eller annen for glasur. Denne brownien, eller sjokoladekaken om du vil er aromatisert med appelisnskall. Prøv denne neste gang sjokoladesuget setter inn.


Som tilbehør valgte jeg denne gangen å bruke gresk yoghurt. Den er rørt sammen av 2 dl yoghurtmed en ss honning og frøene fra et granateple.

Ingridienser

Instruksjoner

  1. Smelt sukkeret sammen med 225 gram av smøret og appelsinsaften. Ha i 350 gram av sjokoladen, appelsinskallet og de støtte fennikelfrøene sjokoladen også smelte ned. Avkjøl litt.
  2. Ha den smeltede blandingen i en bolle. Rør inn ett egg av gangen. Sikt inn melet og bakepulveret.
  3. Ha røreen i en smurt kakeform og sett den inn i ovn forvarmet til 175 grader, på nederste rille. Begynn å sjekk kaken med en spsiepinne etter 25 minutter. Pinnne skal ikke være helt ren når du tar den ut, men eventuelle rester skal ikke være flytende. Sjekk Hvert 5 minutt eller så.
  4. Mens kaken står i ovnen smelter du resten av smøret sammen med melis og resten av sjokoladen. Til du har en slett glasur
  5. Ta kaken ut av ovnen, og hell glasuren over. La stå til den er kjølig på rist. Denne kaken kan godt så i kjøleskap over natten.


Croques Monsieur

Når man kommer hjem etter en lang dag i skogen sammen med barna, frister det ikke bestandig å dra i gang en enorm middag. Det var nærmest en lykkefølelse da jeg åpnet kjøkkenskapet og oppdaget at vi hadde alt for mye brød der inne. Brød som er noen dager gammelt kan man bruke til å lage mye godt slik som; brødpudding, arme riddere, krutonger, brød gratinert med ost til løksuppe, tykningsmiddel i suppe og mye mer. Denne gangen falt valget på Croques Monsieur.

 

Croques monsieur er skikkelig trøstemat. Det er noe med den fantastiske kombinasjonen av eggete brød, skinke og smeltet ost som ufrivillig får meg til å kroe meg sammen og si mmmm. Det er en rett som på en ypperlig måte lar deg bruke diverse osteskalker du måtte ha og gammelt brød du ellers ville ha kastet. At denne enkle retten er så skammelig god er nesten en fornærmelse mot gastronomiske luksusvarer. Hadde jeg fått valget mellom å leve på russisk kaviar eller dette resten av livet, hadde croquen gått av med en brakseier. Du kan endre smakssammensetningen i denne retten i det uendelige ved å bruke forskjellige oster og krydder. Prøv deg frem og finn din favoritt!


  • GI: 4 Portioner
  • FORBEREDELSER: 5 min
  • TILBEREDNING: 15 min
  • KLAR PÅ: 20 min

Krydderne jeg bruker i eggblandingen er mine favoritter. Prøv deg frem med det du liker! Jeg er også glad i å smøre skivene med sennep.

Ingridienser

Instruksjoner

  1. Varm en stor stekepanne på medium varme. Ha i godt med olje.
  2. Pisk sammen egg, melk og krydder. Gjerne i en stor firkantet boks.
  3. Smør brødskivene med sennep. Legg på et lag med ost. Ha på skinke og et nytt lag ost med en brødskive på toppen slik at du får en sandwich.
  4. Dypp sandwichene på begge sider i eggeblandingen. Jeg pleier å dytte de litt frem og tilbake slik at de blir godt dekker av eggeblandingen.
  5. Legg de i stekepannen og stek i cirka 5 minutter på hver side under lokk.

Biff Bourguignon

Dette er en deilig kjøttgryte som er forholdsvis enkel å lage. Denne MÅ du bare lage neste helg!


  • GI: 4 Portioner
  • FORBEREDELSER: 20 min
  • TILBEREDNING: 2 Timer 15 min
  • KLAR PÅ: 2 Timer 45 min

En deilig biff og rødvinsgryte, perfekt til søndagsmiddagen

Ingridienser

Instruksjoner

  1. Fres sellerirot, gulrot og løk i 5 minutter i litt olje i en stor kjele som tåler å bli satt i ovnen. Tilsett så tomatpuré og hvitløk, la dette surre i 2-3 minutter. Tilsett kraft, rødvin, timian, rosmarin, og laubærblad, la dette koke i 10 minutter uten lokk. Dersom du vil ha litt tykkere saus tilsetter du også utrørt maisena. Smak til med salt og pepper. (Det er ikke sikkert du trenger noe)
  2. Brun kjøttet i en varm panne med litt smør. Ha det over i kjelen med saus. Sett på lokk og stek det videre i ovnen i minst to timer på 200 grader.
  3. Brun sopp, bacon og sjalottløk i resten av smøret. Når kjøttet er mørt (etter ca 2 timer) tilsetter du dette og koker videre i 15 minutter.
  4. Server gjerne med mandelpotetmos: Mandelpoteter, skrelt. Smør i små terninger. Melk og fløte (like deler). Salt og pepper. Kok potetene møre på lav varme UTEN salt. Mos sammen med smør, oppvarmet fløte og melk. Smak til med salt og pepper. Lykke til og velbekomme!

Allergi og Diett: Retten er glutenfri. Retten er melkefri hvis man bruker olje/maragrin fremfor smør. (potetmos kan erstattes med ris)

Ertesuppe med grillet kamskjell

Farger er ofte innbydene når du skal kaste deg over en rett. Denne halvgrove ertesuppen vil vi anbefale på det varmeste. Den er lett å lage, det tar ikke lang tid og den smaker fortreffelig.

Ingridienser

Instruksjoner

  1. Suppen - Koke løk, hvitløk og poteter møre under lokk i buljong (ca 20 min) Tilsett ertene og koke videre uten lokk i 8-10 minutter. Rør inn mynte og salat i suppen. Så kjører du den glatt med en stavmikser.  Det gjør ingen ting om suppen er litt grov i konsistensen. Smak til med salt og pepper.
  2. Kamskjell -  Smelt smør i en grillpanne eller vanlig stekepanne. Stek kamskjellene gyldne i det brune (ikke brente) smøret i ca 1 min på hver side. Ha den varme suppen i en skål og legg ett kamskjell oppi. Pynt gjerne litt ekstra med mynteblader
  3. Drikke Champagne eller musserende vin er en super match til denne suppen. Gjerne en Cava eller champagne som har fin fylde, frisk og fuktig. For eksempel en Juve y Campus Reserva de la Familia Gran Reserva Brut Nature 2007.

Svinegode svineknoker

La svineknoker ligge i vann natten over, legg de så en marinade av olivenolje, hvitløk, rosmarin, timian, salvie, nok en natt. 

Brun de i en gryte på alle sider, med gulrøtter,charlotteløk.Hell over hvitvin, brukte en Riesling, Jean Geiler og oksekraft. La det småkoke i ca 1,5 t. Sett ovnen på 190gr, ha kjøttet, grønnsaker og litt av kraften over i en ildfast form, ca 1 time her. Tilbehør:pasta,med litt fløte og stekt traktkantarell og en grønnsalat, veldig godt. Ellen Barrault Grundt.

Utvidet fårikål

I september feirer mange den nasjonale jipp "fårikålens dag". 

Dette trenger du:
1,5 kg lammebog + kraftbein.
1,5 kg hodekål
30-40 hel pepper
2-4 ts salt
20 hele fedd hvitløk
En basilikumplante
1 ss tørket basilikum
3 dl vann

Slik gjør du:
Del hodekålen i båter. Legg kjøtt, kål og krydder lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca 1-2 ss mellom lagene.
Hell på vann. Kok opp på medium varme og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt i 2-3 timer.
Serveres med kokte mandelpoteter. Jarle Aabø